на живо

"Никога не съм тежал 110 кг": Унгарец подлуди феновете на Евро 2024 (СНИМКИ)

Лекарите карат Мартин Адам да спре с футбола

 

Нападателят на унгарския национален отбор Мартин Адам нашумя на Евро 2024 дори без да е вкарал.

Игра 15 минути за Унгария срещу Швейцария (1:3) и стана звезда в социалните мрежи.

Снимката на тъча на футболиста и отличителните черти са налице. Фотото събра 2.5 милиона гледания в Х акаунта на Out Of Context Football. Други публикации в социалните мрежи - повече от 3 милиона гледания.

"Прилича по-скоро като шотландски ръгбист", "Това е, което Пеп и неговите последователи се опитаха да ни отнемат. Истинският футбол се завръща", "Това е футболистът, който най-малко прилича на футболист в историята!" – в рамките на няколко часа повече от 200 публикации за героя се появиха само в платформата Х.

Някои бързо си спомниха и цитата му преди форума в Германия: "Помните ли какво направихте по време на последното европейско?" - "Разбира се, пих бира у дома!" Коментарите бяха еднопосочни: Очевидно е!

Според мнозина Адам, който отглежда и атрактивна рижа брада, тежи над 100 кг. В официалната статистика на шампионата срещу името му са изписани 83 килограма. Може би наистина не отговаря на визуалното впечатление, но това са единствените факти.

В младостта си той е страдал от проблеми с дишането - през сезон 2014/15 лекарите дори му препоръчват да се оттегли от професионалния спорт.

"Беше ми трудно да дишам под напрежение. Ходих на прегледи и накрая лекарите ме посъветваха да спра с футбола. Не ги послушах и постепенно всичко се оправи", каза футболистът.

Когато Адам беше помолен да назове точното си тегло, той отказа: "Не е тайна, но не искам теглото ми да бъде предмет на дискусия в пресата или сред феновете. Много пъти съм чел, че тежа поне 110 кг. Никога не съм бил дори близо до това число."

През 2022 г. отслабва видимо, отбелязвайки, че е получил помощ от професионален диетолог: "Очевидно е, че идеалното състезателно тегло за всеки спортист е различно, в зависимост от неговата физика. Бил съм голям човек през целия си живот. Аз съм роден с тази дарба и трябва да я използвам максимално. Очевидно ми помага това, че съм голям: мога да използвам тялото си, да протегна ръце и да покривам топката в единоборства.

Мартин изобщо не се интересува от външния си вид, жена му дори го подстригва. Тя не вижда никакви проблеми с теглото: "Мисля повече за това как играя футбол. По-добре е играта ми да говори вместо външния ми вид."