на живо

Загуби родителите си рано, просеше храна на улицата и живееше в мазе

Опаковах торти, понякога вместо пари ми даваха бонбони, разказва вратарят на Румъния

 

Днес румънският национален отбор ще се опита да направи нова сензация на Евро 2024. Една от заплахите за звездите на Нидерландия е вратарят Флорин Ница, който игра много вдъхновено в групова фаза и влезе в Топ 5 по спасени удари - с 12.

Това далеч обаче не е основният момент от живота му: като дете той губи и двамата си родители, живее в мазе в гето, бори се с наркомани и търси храна на улицата.

Ходи на църква всяка седмица, кара дълги години Dacia Sandero за 3000 евро и дори на 37 години е жаден за голям футбол.

Детството на Ница е кошмар

Флорин е роден в Букурещ на 3 юли 1987 г. по време на управлението на Николае Чаушеску. Много семейства се борят да оцелеят, включително родителите на Ница.

 

Когато е на 5, баща му умира. Всяка година след това става все по-трудно. Флорин бързо разбира, че е време да помогне на майка си.

"Ходих на работа, за да не останем на улицата. Трябваше да направя нещо. Носех много дрехи, за да ми е топло. Мислех до кого да седна, да си поговоря, за да ми дадат нещо за ядене", споделя стражът.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Joma Sport (@jomasport)

През 1994 г. майка му го води за първи път на стадиона, но той е изгонен от някои академии и е обявен за неперспективен.

В крайна сметка започва работа в сладкарска фабрика. "Опаковах торти, понякога вместо пари ми даваха бонбони. Мама вече беше много болна, нямахме пари, но беше много щастлива, когато се прибрах с торта. Много ме боляха краката, защото бях още малък и трябваше да стоя много време прав. Но разбрах, че трябва да издържа и да работя.

Понякога хората вече ме разпознаваха на улицата и помагаха. Преди да си легна, винаги броих парите си, за да разбера колко ми остават за утре", връща лентата назад Ница.

Когато е бил на 15 години, измамник си приписва къщата им и мами майка му. "Трябваше да се преместя в евтиния район на Ферентари и да се сгуша в мазе, което беше не повече от 20 квадрата. Когато си нещастно дете, само на света, трябва да имаш силата да устоиш и да не позволяваш на нещастието да те сломи. И не може да си вирнеш носа, трябва да останеш скромен", казва Флорин.

Година по-късно майка му умира и бъдещата звезда на националния отбор остава само със сестра си, баба и дядо също отдавна ги няма. На 18-годишна възраст Флорин зависи само от себе си.

"Все още ми е трудно да говоря за смъртта на майка ми. Не мога... Ако започна да разказвам, пак ще се разплача. Беше трагедия. Плаках много и имах чувството, че всичко е свършило за мен."

 

Флорин се измъква благодарение на бъдещата си съпруга и съседка.

Не близва алкохол, не е опитвал дори бира. Не пуши, а идол му е Джанлуиджи Буфон.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Laura Nita (@lauranita2706)

През 2012 г. скромната Конкордия изхвърли Стяуа от Купата на Румъния и скоро клуб 1 на комшиите идва за Ница. Това, което следва, вече е приказка.

Три години по-късно облича екипа на Спарта Прага, а в момента е част от турския Газиантеп.

Нидерландските журналисти наричат ​​румънския вратар един от най-големите проблеми пред отбора на Роналд Куман.

Ако тази вечер се стигне до дузпи, шансовете на отбора му скачат до небето.

Без значение как ще завърши мачът срещу "лалетата", трудно е да си представим какво събитие може да обърка Флорин. Той вече е преживял всички най-лоши неща в живота, издържа твърдо всички изпитания чрез упорит труд и сега може да се наслаждава на писането на историята на страната си на европейското.