на живо

Звездата на Евро 2024 е мразен в родината си: Настояват Мбапе да бъде изхвърлен

Нападателят е принуден да играе с маска и засега абсолютно не оправдава очакванията на феновете

Звездата на Евро 2024 е мразен в родината си: Настояват Мбапе да бъде изхвърлен
 

Евро 2024 се оказва напълно неуспешно за Килиан Мбапе. Усеща се, че контузията в първия мач срещу Австрия даде тон за представянето му през целия турнир. Нападателят е принуден да играе с маска и засега абсолютно не оправдава очакванията на феновете.

Трудно е да се каже дали Мбапе непрекъснато се разсейва само от маската. Килиан загуби скорост, няма я остротата в краката му. Той спря да изпъква на терена с марковия си дрибъл и многото голове. Мбапе се разписа само веднъж в четири мача и то от дузпа.

Липсата на голове от игра е проблем за целия френски отбор, но не е ли Мбапе техният лидер? Статусът му не го ли задължава сам да вкарва голове? Преди турнира отговорите на тези въпроси бяха очевидни, но сега едва ли са такива.

Снимка: БГНЕС

Френски легенди скочиха на Килиан

Бившият защитник на "трикольорите", световен и европейски шампион Франк Лебьоф смята, че звездата на отбора няма място в титулярния състав.

"Мисля, че имаме истински проблем с Килиан. Ако си контузен и не можеш да играеш на 100%, тогава е по-добре да не играеш изобщо. Според мен, ако един играч може да даде само 50% от това, на което е способен, тогава той прави лоша услуга на отбора. Мбапе наистина не може да тича. Той непрекъснато пипа и коригира маската си", цитира Get French Football News думите на Лебьоф.

Снимка: БГНЕС

В мача с Португалия се случи нещо рядко срещано - Дешан замени Мбапе. Капитанът не спори с решението на главния треньор, защото самият той разбираше отлично, че не е в най-доброто състояние. Дешан беше критикуван за тази стъпка от френската футболна легенда Еманюел Пти.

"Вече беше твърде късно, когато той беше заменен на полувремето в четвъртфинала срещу Португалия. Трябваше да бъде сменен след максимум час", е мнението на Пти.

Политически аспект

Някои френски медии смятат, че слабото представяне на Мбапе се дължи на лошото физическо състояние и дискомфорта заради предпазната маска. Освен това лидерът на отбора на Дешан не е напълно концентриран върху континенталната надпревара. По всичко личи, че футболистът мисли повече за изборите във Франция, отколкото за предстоящите мачове.

Снимка: БГНЕС

Освен това Килиан при всяка възможност в интервю призоваваше сънародниците си да не гласуват за определени партии.

Преди полуфиналния мач с Испания Дешан каза, че Мбапе ще играе и ще "направи всичко, за да покаже най-добрата си страна". Разбира се, Килиан е футболист от толкова висока класа, че може да направи гол от нищо, въпреки всички нюанси на физическото и моралното си състояние.