на живо

Македонците: Сред нашите, играли на световно, е и Димитър Якимов(ски)

Съседите нямат спирка...

Нова провокация от Северна Македония! След като наскоро обявиха за свои голмайстор №1 в историята на представителния ни тим - Димитър Бербатов, и комбиниралите за победата на България с 1:0 насред Скопие - Радослав Кирилов и Кирил Десподов, съседите върнаха лентата още назад.

Сайтът gol.mk посвети материал на македонците, участвали на световни футболни финали. Сред тях е... родната легенда Димитър Якимов.

"Малко известно е името на Димитър Якимов (Якимовски), който е родом от Кратово и е играл за България на световното в Англия през 1966 г.", пише онлайн изданието.

В статията намират място още Благое Видинич - бивш селекционер на Мароко и Демократична република Конго, и Кирил Дойчиновски, Дарко Панчев и Вуядин Станойкович, които носиха екипа на Югославия през 90-те. Споменати са също австралиецът с македонски корени Миле Стерьовски, записал 3 мача за "кенгурутата" на мондиала в Германия през 2016 г., както и екс-националът на Чехия Марек Янкуловски, чийто баща е македонец.

Якимов срещу Гаринча на мондиала през 1966 г.

Димитър Якимов-Митата, наричан Поета на футбола, е идолът на Христо Стоичков. Легенда със 141 гола в 287 мача в родния елит, записани за столичните "Септември" и ЦСКА. С "армейците" стига полуфинал за Купата на европейските шампиони през 1967 г. Той е седемкратен шампион на страната и шесткратен носител на Купата на България с ЦСКА, като последния трофей печели веднъж и със "Септември".

Якимов има 67 мача и 9 гола за България. Прави официалния си дебют на 11 октомври 1959 г. при победата с 1:0 срещу Франция. Играе решаваща роля във вероятно най-важните победи на "лъвовете" през 60-те години. Участва на мондиала в Чили през 1962 г., в гореспоменатото световно в Англия, в Мексико през 1970 г., както и на олимпийските игри в Рим през 1960 г.

През януари 2020 г., на церемонията "Футболист на годината", получи новоучредената Специална награда за изключителни заслуги към българския футбол.