на живо

Уволнен главен редактор и вълна от оставки. Какво се случва в The Escapist? (ВИДЕО)

Собствениците на уебсайта отстраниха главния редактор, в знак на протест напусна почти цялата редакция

Уволнен главен редактор и вълна от оставки. Какво се случва в The Escapist? (ВИДЕО)

Светът на гейминг индустрията се тресе от скандал, който тепърва ще отеква в главите на милиони и ще има своите финансови и морални последствия. При това, не само отвъд океана, на американска земя.

Един от най-добрите гейминг уебсайтове в света – американският The Escapist, остана без едно от най-силните си пера – гениалният Бенджамин "Yahtzee" Крошоу.

Той обяви гръмко, че напуска в знак на протест срещу уволнението на главния редактор на сайта – Ник Каландра.

Договорът на самия Каландра пък не бе подновен с официалния мотив, че не е постигнал желаните от собствениците резултати.

Припомняме, че от 2022 г. собственик на прочутото онлайн списание за геймъри и един от най-добрите уебсайтове с подобно съдържание на планетата стана корпорацията Gamurs Group.

„Отказах обезщетението си и няма да подпиша споразумение за неразкриване на информация. Невероятно горд съм от всичко, което аз и моят екип постигнахме през последните години, и от колектива, които изградихме заедно“, казва Каландра на раздяла с The Escapist.

Бившият вече главен редактор на геймърската онлайн „библия“ признава, че е отстранен за "непостигане на цели“, но допълва, че тези цели „никога не са били правилно определени, както за неговия екип, така и за аудиторияга".

Скандалната раздяла на собствениците на The Escapist с Ник Каландра, който отговаряше за видео съдържанието в сайта от 2019-а насам, обаче доведе до масови оставки на почти целия редакционен екип.

Най-забележителното име сред редакторите, които си тръгват е именно това на Бенджамин "Yahtzee" Крошоу – известен английски писател на комедии и журналист.

„Подадох моята оставка. Нямам правата за Zero Punctuation, но каквото и да се случи, скоро ще чуете гласа ми отново, на ново място“, коментира Крошоу, който депозира оставката си ден след раздялата на The Escapist с главния редактор Ник Каландра.

Освен Крошоу, от редакционния екип напускат The Escapist още 12 души. Причините и мотивите им са разнопосочни.

Оставката на Крошоу поставя на карта и най-популярната седмична поредица на The Escapist - Zero Punctuation, която в последните 16 години е гордостта на онлайн списанието.

Британецът е безспорният идеолог на поредицата за видеоигри от нейния старт през 2007 г.

Всеки негов епизод на Zero Punctuation беше плод на неподправеното чувство за хумор на журналиста.

Дължината на епизодите беше от порядъка на 5-6 минути и представляваше комбинация от скорост, чар и точен избор на запазената му марка – „вулгарни думи“ на точното място, в точното време. Коментарите му пък съдържаха анимации, комбинирани ловко с язвителни шеги и критичен поглед.

The Escapist e считан е за един от най-добрите уебсайтове за видеогри в световен мащаб.

Зад гърба на проекта стои 18-годишна история (The Escapist стартира официално на 12 юли 2005). През 2011 г., The Escapist се нарежда на сред 50-те най-добри гейминг уебсайта в света в престижната класация на списание „Тайм“.