на живо

"100 каба гайди" откриват световното по художествена гимнастика

Президентът на ФИГ Моринари Ватанабе също ще бъде сред гостите на първенството

Близо 300 състезателки от 62 държави ще участват на световното първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе от 14 до 18 септември в "Арена Армеец" в София. Надпреварата е първа олимпийска квалификация за Игрите в Париж 2024. Първите три в многобоя при жените и при ансамблите ще спечелят квоти за олимпиадата, припомнят от БФХГ. България ще бъде представена от ансамбъл, Боряна Калейн и Стилияна Николова.

Снимка: Lap.bg

Президентът на ФИГ Моринари Ватанабе също ще бъде сред гостите на първенството.
Темата на планетарния шампионат е "Цветовете на ритъма", а целта и представянето на българския фолклор през света.

"Избрахме за тема българската шевица и фолклора, който искаме да покажем на гостите на първенството. В София ще пристигнат гимнастички от 62 държави. Норвегия отказа участие, а квотата й се даде на състезателка от Шри Ланка. Малайзия също няма да има представителки, но все още не е сигурно дали мястото ще бъде заето от Сингапур, защото е в последния момент. Много е важно, че България организира световно първенство за втори път в последните четири години. Това е огромно признание от страна на ФИГ към българската художествена гимнастика", каза генералният секретар на БФХГ Росина Атанасова.

Посланик на шампионата е Невяна Владинова, втори вицепрезидент на българската федерация.
"Аз като посланик на първенството ще имам изключителната отговорност да представя страната и нейната красота. Ще бъда постоянно в залата, ще има игри с публиката, ще правя интервюта с гимнастичките... На церемонията по откриването ще участват оркестър "100 каба гайди" и олимпийските шампионки от ансамбъла от Токио 2020", каза Владинова.
Главният мениджър на националния отбор жени индивидуално Бранимира Маркова и помощник-треньорът на ансамбъла на България Михаела Маевска увериха, че гимнастичките са подготвени за шампионата, а поставените цели са високи.

"Предстои най-важното състезание за годината. Боряна Калейн и Стилияна Николова се представиха изключително успешно през сезона до момента. Поставили сме си много високи цели, подготовката върви добре", заяви Маркова.

Снимка: Lap.bg

"Боряна Калейн се разболя след европейското първенство и имаше известни проблеми, но тя има голям опит и в последните дни е в оптимална форма. Стилияна Николова направи огромен скок в последните месеци. Тя има изключителна мотивация, работоспособност и резултатите дойдоха. Стилияна също придоби увереност", добави треньорката.

Ансамбълът на България претърпя промени в състава и в композицията с три ленти и две топки. Тимът е в състав в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова.

"Нямахме много време за подготовка за световното първенство, защото имаше промени в състава. Затова се наложи да сменим и съчетанието с ленти и топки. Надявам се момичетата да покажат това, което са тренирали и да вземем още сега квота за олимпиадата в Париж", заяви Михаела Маевска.

Снимка: Lap.bg

Боряна Калейн е първата гимнастичка в историята, която ще участва на две световни първенства в София, а 17-годишната Стилияна Николова е дебютант на шампионат на планетата.

Българският отбор ще има открита за феновете продукция утре от 18.00 часа в зала "София", на която ще участват отборите на Канада, Бразилия и Чехия. В първите два дни на шампионата състезанието ще бъде от 9.30 до 22.30 часа. "Ще бъде много тежко състезание. Най-добрите гимнастички ще изиграят всяко от съчетанията си по три пъти. Финалите на отделните уреди ще започват в 21.00 часа и затова се налага грациите да провеждат моделирани тренировки заради късния час", добави Маркова.

Снимка: Lap.bg

В същото време се разбра, че Ефросина Ангелова пристигна от Америка и отиде в залата, за да подкрепи нашите момичета и треньорите за предстоящото световно пътвенство. Тя беше старши треньор на национален отбор индивидуално в четиригодишния олимпийски цикъл Рио 2016. Именитата ни треньорка постави основите за централизирана подготовка при индивидуалистките в новата ни история, която беше наследена от Бранимира Маркова.
Известно е, че Ангелова е треньор на ансамбъла ни световен шампион от Сараево 1989 г.