на живо

Европейската гимнастика е против връщането на Русия

Гласуването в хотел "Маринела" - 22 "против" и 16 "за"

Европейската гимнастика е против връщането на Русия

Конгресът на Европейската гимнастика гласува против връщането на спортистите от Русия и Беларус на международни турнири от 1 януари 2024 г., съобщиха на организацията.

Заседанието на централата се провежда в хотел "Маринела" в София.

"Конгресът на Европейската гимнастика гласува против разрешаването на спортисти и длъжностни лица от Русия и Беларус да се върнат на състезания по гимнастика в Европа от 1 януари 2024 година, като по този начин не спазва решението на Международната федерация по гимнастика (ФИГ)", се казва в изявление.

Против връщането на двете държави гласуваха 22 от делегатите, а 16 бяха "за".

Руските и беларуски гимнастици са отстранени от участие в международни турнири от март 2022 г. заради войната в Украйна.

По-рано днес трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова стана почетен член на Европейската федерация по гимнастика.

Преди да влезе в световната структура легендарната българка беше президент на Техническия комитет континенталната централа.

Вицепрезидентът на Българската федерация по художествена гимнастика е четвъртия български представител, който получава това признание след легендата Мария Гигова – първата трикратна световна шампионка по художествена гимнастика, Тодорка Шишкова – председател на БФХГ от 1972 до 1973 г. и Светослав Батов - дългогодишният деятел и бивш треньор на националния отбор по спортна гимнастика.