на живо

"Яж, движи се и обичай" с олимпийските шампионки от Токио 2020

Уникален фестивал събира арт и спорт в центъра на София

Диамантите от ансамбъла - Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Симона Дянкова, Ерика Зафирова и Стефани Кирякова застават зад нова кауза. Те ще бъдат част от фестивала „Яж, движи се и обичай", който ще се проведе между 23 и 25 септември в най-новото арт пространство на София - Топлоцентрала.

Организатор е клуб за изкуство и спорт „Дунавска" със съдействието на Министерството на младежта и спорта.

Програмата акцентира на здравословното хранене, двигателната активност, любовта и общуването.

"Ние сме група съмишленици, която преди време основахме нашия клуб за изкуство и спорт. Акцентът пада върху спорта, изкуството, здравословния начин на живот, природата и здравето. Обхванали сме много дейности и разчитаме на сериозна информационна кампания. Кулминацията е фестивалът в Топлоцентрала. Входът е свободен. Ще има над 100 часа различни физически дейности, лекции за пътуване, екипировка, туризъм и още, и още. Поканили сме много гости и спортисти. След 19:00 ч. е времето за култура. Филип Аврамов ще представи своя моноспектакъл. Там ще бъде и Влади Въргала, както и студенти от НАТФИЗ с танцов спектакъл, Невена Пейкова и много други. Ще бъде интересно и вдъхновяващо", разказва за bTV моторът на проекта Камелия Дунавска. Тя е световна шампионка с ансамбъла от Варна 1987 г. и европейска от Хелзинки година по-късно.

Другата кауза, която тя и екипът й са прегърнали е "Нов живот за стари книги". " Имаме много книги, с които хората по една или друга причина са се разделили. Нашите олимпийски шампионки от Токио 2020 и други спортисти ще раздават автографи на тези книги и така ще им дадем нов шанс. Всеки може да се тръгне с книга и дай Боже, да я прочете. Ще ги призовем да оставят символична сума срещу това и със събраните пари ще се постараем да изградим спортни площадки в страната. В тази посока вървим. Световната статистика показва, че голям процент от младежите между 15-29 нито учат, нито работят. Трябва да намерим начин да ги вдъхновим", споделя още шампионката.

Камелия не е спирала да се занимава с художествена гимнастика и съвсем скоро й предстои да замине за САЩ, а след това и за Германия. "Ще направя композициите им за новия сезон. Поканите вървят една след друга. Съобразявам се с качествата на самите гимнастички, това е водещо. Основното ми правило е в никакъв случай да не се повтарям".

За финал оставяме световното първенство в София, което завърши преди дни с 6 медала на сметката на България.

"Нашите момичета постигнаха изключителен успех. Поздравявам ги! От 2013 г. не сме имали абсолютни световни шампионки в ансамбъла и от още по-отдавна - медал в индивидуалната надпревара. Малката голяма Стили се справи геройски. Това е много голяма заявка за бъдещето. Дано всичко върви по план и да са здрави до Игрите в Париж", оптимист е Дунавска.

Снимка: Lap.bg

Нейната сестра Адриана от години живее във Франция, но вече прави кариера вече далеч от килима - в стоматологията. Адриана е първата и единствена българска гимнастичка, спечелила олимпийски медал - сребърен, в многобоя на олимпиадата в Сеул 1988 г. Тя е абсолютна европейска шампионка от първенството в Хелзинки 1988 г. Като треньор тя извежда националния ансамбъл до пето място в Пекин 2008 г., а след това поема отбора на Франция.