на живо

Новият спорт и старият му шампион

Конър МакГрегър пише история като първия боец, подчинил две дивизии на UFC

Датата е 12 ноември, мястото – препълнената зала „Медисън Скуеър Гардън” в Ню Йорк. Провежда се безпрецедентно събитие за най-елитното и комерсиално бойно първенство в света – Ultimate Fighting Championship или UFC.

Според много анализатори точно смесените бойни спортове са „забавлението на бъдещето“ – изключително атрактивни, заредени с много адреналин и още повече пари. Точно затова възходът  на елитната дивизия за свободни двубои е грандиозен.

Създаден не толкова отдавна (през 1993), форматът традиционно удвоява зрителите, феновете и приходите си с всяка изминала година, а преди няколко месеца смени собствениците си срещу 10-цифрена сума. В неделната вечер в Голямата ябълка лигата започна нова страница в историята си – за първи път, откакто датира UFC, един боец има шанса да стане световен шампион в две различни категории.

И, разбира се, става дума за едно от най-известните и скандални имена на бойните спортове – Конър МакГрегър. Големите обещания на 28-годишния ирландец се превръщат в реалност броени минути след началото на мача срещу шампиона в лека категория Еди Алварес. Макар и по-лек от конкурента си, МакГрегър почти без никакви усилия изпълнява заканата да „пренареди лицето“ на Алварес и двата шампионски пояса вече са на гърдите му, скривайки десетките шантави татуировки.

Кой е големият шампион? Живял на социални помощ и на крачка от това да стане водопроводчик, ирландецът днес е най-комерсиалната звезда в най-комерсиалната бойна лига. По-рано през годината записа първа загуба в професионалната си кариера, след което използва времето да се концентрира и да се върне още по-силен. Безупречният му стил го прави „Най-добре облечен мъж в Ирландия“, което изобщо не е чудно, след като сам формулира максимата „има две неща, които наистина обичам – да ритам задници и да изглеждам добре“.

В клетката е безкомпромисен – държи рекорда за най-бърз нокаут в UFC, след като през 2011 г. му трябват само 3,5 секунди и едно безпощадно ляво кроше, за да разбие опонента си Пади Дохърти. На пресконференцията преди мача с Алварес замери претендента със стол и обяви, че пред погледите на милиони екзалтирани фенове ще победи безапелационно и ще сподели важна новина.

Обещанието беше спазено. Алварес получи три нокдауна през първия рунд и красив нокаут малко преди да изтекат две минути от втория. Алварес още не можеше да се изправи, когато МакГрегър взе микрофона и се възползва от възможността, за да се извини на „абсолютно никого“. Така остави феновете да се чудят дали това е „голямата новина“, за която говори. Отговорът на този въпрос дойде малко по-късно същата вечер. По време на интервю световният шампион в лека категория и категория перо обяви: „Догодина ще ставам баща. Няма да ви лъжа – много ме е страх, на този етап нищо друго не ме интересува“.

Вдъхновяващата история на МакГрегър прикова вниманието на милиони фенове по света и издига популярността на UFC до нови висини. Осъзнавайки, че в момента той е най-голямата звезда в спорта, ирландецът поиска специално отношение и преференциални оферти от новите собственици на шампионата. През юли тази година компанията UFC беше продадена за 4 милиарда долара на WME-IMG – американски спортно-развлекателен конгломерат за откриване на таланти и провеждане на събития в целия свят.

„Никой не е идвал да разговаря с мен, откакто се случи продажбата. Къде е моят дял?“, каза Конър пред журналистите, гордо окичил и двете си рамена с по един пояс. Искането звучи логично, след като събитието този уикенд бе гледано от милиони фенове по цял свят, а безпрецедентната победа на ирландеца предполага още много подобни събития.

По всичко личи, че МакГрегър има потенциала да се превърне в нещо много повече от боец, а лигата – в една измежду най-комерсиалните и гледани на глобалната спортна карта. И за двете можем само да гадаем, но едно е сигурно – шансовете са големи.