на живо

"Алавес" осъществи мечтата си - ще играе финал срещу "Барселона" (ВИДЕО)

Еуфория във Витория след минимална победа над "Селта"

Getty Images/Guliver Photos

"Депортиво" Алавес се класира за финала на турнира за Купата на Краля в Испания за първи път в 96-годишната си история. Баските постигнаха безценна победа с 1:0 в реванша от полуфиналите срещу "Селта" и спечелиха сблъсъка, след като първият мач във Виго завърши 0:0. "Синьо-белите" продължават да са кошмарен съперник за галисийския тим, елиминирайки го за шести пореден път при срещите им за Купата. "Алавес" преодоля полуфиналите при третото си участие на тази фаза след 2003/04 и 1997/98, когато не стигна до възможност да спори за трофея.

Големият герой за домакините пред близо 20 хиляди зрителите на стадион "Мендисороца" бе полузащитникът Едгар Мендес. Той се появи в игра като резерва в 79-ата минута и само три по-късно отбеляза победното попадение. Халфът обаче дори не завърши срещата на терена, след като малко по-късно получи разтежение и на свой ред бе заменен.

Все пак голът му остана единствен в мача, въпреки масирания натиск на гостите в последните минути. Те така и не стигнаха до опасно положение пред вратата на "Алавес" и за втори пореден сезон претърпяха разочарование на 1/2-финалите. Преди година "небесносините" отново загубиха във фазата на най-добрите четири, като бяха елиминирани от "Севиля".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След последния съдийския сигнал на стадиона във "Витория" се разиграха сцени на бурна радост и еуфория от страна на домакините, както по терена, така и по трибуните, където голяма част от привържениците на сдържаха сълзите си. Едни - от щастие, а други - от мъка, каквато бе изписана по лицата на гостуващите запалянковци. Историческата победа бе отбелязана и със заря, подготвена специално от ръководството на домакините.

"Алавес" ще играе в директен мач за трофей за втори път в историята си, след като през сезон 2000/01 достигна финала на турнира за Купата на УЕФА, където загуби драматично от "Ливърпул" с 4:5 след продължения.

В големия мач за Купата на Краля съперник на тима от град Витория ще бъде носителят на трофея от последните два сезона - "Барселона". Макар и да са абсолютен фаворит за крайния успех, "каталунците" надали ще си позволят да подценят по-скромния си опонент, защото вече допуснаха загуба от него по-рано през сезона. Още в началото на кампанията в Примера Дивисион, "Алавес" постигна сензационна победа на "Камп Ноу" с 2:1.

Финалът ще се играе в края на месец май, а домакин на срещата най-вероятно ще бъде столицата Мадрид. Все още обаче не е ясно дали мачът ще се проведе на "Сантяго Бернабеу" или на "Висенте Калдерон".