на живо

"Атлетик" пречупи "Леванте" и е на финал за Купата на краля (ВИДЕО)

Баските могат да спечелят трофея... два пъти в рамките на две седмици

"Атлетик" пречупи "Леванте" и е на финал за Купата на краля (ВИДЕО)

"Атлетик" Билбао записа успех с 2:1 като гост на "Леванте" след продължения (1:1 в първия мач) и ще се изправи срещу "Барселона" във финала за Купата на краля.

Баските имат уникалната възможност да спечелят трофея два пъти в рамките на две седмици, тъй като на 3 април /пряко по bTV Action/ излизат срещу местния си враг "Реал Сосиедад" в отложения финал от миналата година. За 17 април /също по bTV Action/ пък е насрочена битката с "Барселона". Късно снощи Лионел Меси и компания също се нуждаеха от над 120 минути футбол в полуфиналния реванш, за да отстранят драматично "Севиля" с общ резултат 3:2.

Тази вечер "Леванте" поведе на "Атлетик" в 17' с гол на Роджер Марти, но 13 минути по-късно равенството бе възстановено от ветерана Раул Гарсия, който се разписа от дузпа.

Последваха пропуски на Иняки Уилямс и Алекс Беренгер в редовното време и мачът навлезе в продължения. Там "Атлетик" пречупи валенсианците с попадение на Беренгер в 112'.

Снимка: Getty Images

Така отборът от "Сан Мамес" е на финал в турнира за 39-и път. "Атлетик" има 23 Купи на краля, последната от които печели през сезон 1983/84. Тогава съперник на баските е именно "Барселона", а "лъвовете" побеждават с 1:0 пред около 100 000 зрители на "Сантиаго Бернабеу" в Мадрид.

В исторически план само "Барселона" има повече Купи на краля от "Атлетик" - 30.