на живо

Аркадиуш Милик – от крадец на дребно до голова машина

Футболът измъква от истински кошмар полската звезда на Серия А

В събота Аркадиуш Милик, когото „Наполи” купи срещу 35 млн. евро за заместник на Гонсало Игуаин, се разписа два пъти във вратата на „Болоня” при 3:1. И това е третият дубъл на поляка от началото на сезона. Шест попадения за пет мача. За сравнение - Игуаин стартира с четири гола. Време е да разгледаме под лупа новата звезда на Серия А.

Треньорът, който му беше баща

Когато бащата се прибира трезвен, това е малък празник на семейството. Таткото на Милик постоянно се напива с непознати улични алкохолици и след няколко години в подобен катастрофален режим изоставя най-близките си. Къде живее след това - никой не знае. Умира, когато Аркадиуш е на 6 години. Върху майката пада отговорността за двете момчета (братът е по-голям с 8 години). Жената е принудена да взема 12-часови смени, за да заработи достатъчно за храна. Лишен от бащини напътствия, Аркадиуш се скита по цял ден из улиците на малкото градче Тихи. Превръща се в озлобен грубиян, свива саморъчни цигари и краде на дребно от магазините - конфети, бонбони, шоколади. „Това беше патология”, признава днес Аркадиуш.

Кой знае къде щеше да приключи падението му, ако не е една случайна среща с футболен треньор. Докато Милик играе с брат си в двора, силният му удар е забелязан от Славомир Могилан. Човекът е съсед на семейството и е наясно с тежката ситуация, но няма с какво да помогне - наблизо липсват школи, които приемат деца на тази възраст.

Но майката на Милик моли Могилан да се заеме с образованието на малкия хулиган и така детето се озовава сред по-големите, родени през 1991 г.

Аркадиуш и Славомир бързо се сприятеляват въпреки разликата във възрастта от 16 години. Често остават да работят след тренировките, а през почивните дни упражняват удари и финтове. И така в продължение на 11 години, докато момчето не навършва 17. „Това е треньорът и човекът, на когото дължа най-много. Дори всичко. Той ме спаси, измъкна ме от лоша компания. Благодарение на него се влюбих във футбола”.

Самият Могилан само се усмихва, когато го питат дали е заменил бащата в живота на момчето. „Просто частично участвах в неговия живот. Той сам постигна успеха си”.

Треньорът, който му вярваше

Милик неизменно е голмайстор на юношеските турнири, а на 17 го канят на проби в „Тотнъм”. Но по това време все още не е готов да се отдели от майка си и брат си и си остава вкъщи. Най-настоятелно го канят в „Гурник”, където работи сегашният национален селекционер на Полша Адам Навалка. Новакът дълго не успява да отбележи и се представя неубедително, но треньорът упорито продължава да му се доверява. Навалка не обръща внимание на головата суша (цели 17 мача) и на освиркванията от трибуните. Феновете наричат Милик „безполезно дете” и настояват да бъде закован за пейката.

Наставникът се отнася с огромно внимание към своя любимец - пита го дали всичко е наред, какво е хапнал за вечеря и посещава ли редовно зъболекаря си. Когато Аркадиуш признава, че от години не е стъпвал при стоматолог, треньорът е възмутен: „Такава небрежност може да доведе до възпаление в организма. Веднага отивай на преглед, ето ти телефона на един приятел”.

Осемнайсет месеца по-късно Аркадиуш вече има във визитката си 11 попадения и преминава в „Байер Леверкузен” срешу 2,6 млн. евро.

Треньорът Денис Бергкамп

Престоят в Германия обаче не е никак успешен. Проблемът е в техническата лимитираност на младия нападател, който разчита само на левия си крак. Това го прави твърде предсказуем за защитниците в Бундеслигата. Разписва се само два пъти и е пратен под наем в „Аугсбург”. Когато „Аякс” го привлича, целият Амстердам е в шок. Недоумението обаче преминава бързо, след като с Аркадиуш се заема лично Денис Бергкамп. „Левачката му е уникална, стреля силно и точно. Може да изпрати топката във всяка зона на вратата дори от неудобна позиция - споделя легендарният холандец. - Разбира се, има и слабости. Главната е, че десният крак му служи само за подпиране”.

Именно върху това наблягат двамата в индивидуалните занимания и Аркадиуш се превръща в универсален нападател.

Ориентирът Кристиано Роналдо

„Преди няколко години опитах да науча максимално много от Кристиано Роналдо - признава Милик. - Такива футболисти ме вдъхновяват. Като млад мечтаех да тичам по фланга, да разполагам с огромно пространство. Това бе стилът на Роналдо. Но с течение на времето осъзнах, че ми е по-комфортно в центъра на атаката. И това промени изцяло играта ми”.