на живо

"Интер" се върна към победите с нов разгром над "Салернитана"

"Нерадзурите" се развихриха с пет гола на "Меаца"

Reuters

"Интер" постигна категорична победа с 5:0 над гостуващия "Салернитана" в първа среща от 28-я кръг на Серия "А". Шампионът на Италия сложи край на серията от пет мача във всички турнири без победа и над 400 минути без реализиран гол, печелейки със същия резултат, с който надигра "морските кончета" и при гостуването в Южна Италия през декември. Чрез трите точки "черно-сините" отново стъпиха на първото място в класирането преди неделното дерби между други два от основните кандидати за скудетото - "Наполи" и "Милан".

Снимка: Reuters

Минути преди началото на срещата пред повече около 50 хил. зрители на стадио "Джузепе Меаца", на специална церемония плакети за приемането си в залата на славата на "Интер" получиха Самуел Ето'о, Уесли Снайдер, Марко Матераци, Джанлука Палиука, както и починалият преди повече от двайсет години бивш вицепрезидент на клуба - адвокат Джузепе Приско, чийто представител бе синът му Луиджи-Мария.

Приповдигнатото настроение позволи на състава, воден от Симоне Индзаги да напомни за някои от най-силните си мачове дотук през сезона. "Салернитана" създаде добри положения за гол в първите петнайсет минути, но в 22-ата домакините взеха преднина. Лаутаро Мартинес се разписа за първи път от 12 януари насам, спирайки головата си суша на осем шампионатни срещи и 646 поредни минути без гол. Серията на "черно-сините" без попадение пък приключи на 425 минути - най-дългата им от 2018 г. насам.

В 40-ата минута Мартинес се разписа отново след втора идеална асистенция на Никола Барела. Аржентинецът вкара юбилейното си 50-о попадение в Серия "А", а само 11 минути след почивката оформи втория си хеттрик с фланелката на "ла бенеамата". Първият той реализира отново на "Меаца", през януари 2021 г. срещу "Кротоне". Нападателят вече има 14 гола в първенството, излизайки на четвърто място в голмайсторската класация след Душан Влахович (20), Чиро Имобиле (19) и Джовани Симеоне (15).

Снимка: Reuters

Един Джеко също се възползва от напълно сломената съпротива на "морските кончета" и отбеляза два гола в 64-ата и 69-ата минута. При първият от тях появилият се на смяна Робин Госенс записа първата си асистенция, откакто е играч на "черно-сините", и то при дебюта си за тях в калчото.

Тази победа е третата най-изразителна за "Интер" във всички турнири от началото на сезона, както и първа в шампионата от 22 януари. "Черно-сините" вече са вкарали 60 гола в Серия "А", докато "Салернитана" премина границата от 60 получени. Последният в подреждането на италианския елит не спечели в седми пореден мач, допускайки гол в 13-о последователно гостуване в общо 19-и пореден двубой от първенството. "Тъмночервените" остават твърдо на 20-ата позиция - на 10 точки от спасителното 17-о място.

"Интер" е на противоположния полюс - с 58 точки на първото място. "Наполи" и "Милан" са с по една по-малко. Идния вторник "нерадзурите" гостуват на "Ливърпул" в реванш от осминафиналите на Шампионска лига след загуба с 0:2 в първия двубой.