на живо

България загуби първата си контрола срещу Сърбия

"Лъвовете" излизат за втора проверка в Белград тази вечер

ossrb.org

Българският национален отбор загуби първата си контрола срещу Сърбия с 1:3 (22:25, 25:22, 25:27, 24:26). Мачът се изигра в белградската зала "Пионир" пред около 1000 зрители, сред които и българска агитка.

Пламен Константинов заложи на Георги Братоев, Владимир Николов, Тодор Скримов, Николай Пенчев, Теодор Тодоров, Николай Николов и Теодор Салпаров като титуляри. Впоследствие в игра се появиха и почти всички останали играчи в групата.

Треньорът на Сърбия Никола Гърбич започна с титуляри Алекса Бърджович, Дражен Лубурич, Неманя Петрич, Марко Ивович, Драган Станкович, Марко Подрасчанин и либерото Невен Майсторович.

Истинска битка за точки се разрази и в четирите гейма, като "лъвовете" спечелиха само втория. Най-резултатен за българския отбор бе Николай Учиков, който влезе като смяна на Владимир Николов през втория гейм. Той заби 17 точки (1 блокада, 50% в атака). Николай Пенчев записа 15 пункта (3 блокади, 2 аса, 37% в атака, 70% позитивно и 30% перфектно посрещане).

За "Плавите" играчът на Пиаченца Дражен Лубурич записа 20 точки (2 аса, 50% в атака).

"Бяхме малко бавни и тежки, но това го отдавам на пътуването. То повля на физическото състояние на играчите. Но все пак контролата бе полезна. И ние, и сръбският тим не използвахме титулярните играчи. В тези два мача най-важното е да видим в каква форма са всичките играчи, за да преценим на кого да разчитаме за Олимпийската квалификация", каза българският селекционер след срещата.

Тази вечер от 19:00 часа предстои втора проверка между двата тима.