на живо

Българин накара Канада да мечтае за олимпийска титла

Щангистът Николай Върбанов иска да стане сърдечно-съдов хирург

В спорта е рядкост синът да достигна или дори надмине постиженията на своя баща. Много по-често волята и психиката се пречупват под тежестта на огромните очаквания и предаденият генетично талант се похабява на вятъра. 

Един българин обаче смело върви по стъпките на своя татко. Николай Върбанов е сред най-обещаващите състезатели по вдигане на тежести, само че в Канада. Той е син на трикратния световен шампион и бронзов медалист от олимпийските игри в Сеул 1988 Александър Върбанов.

17-годишният Ники е роден в Шумен и вече 6 години тренира в школата на баща си Varbanov School of Weghtlifting в Торонто, където редовно гостува Иван Абаджиев. През лятото момчето провежда тренировъчни лагери у нас и попива наставленията на олимпийските шампиони Янко Русев и Иван Иванов, както и на трикратния носител на световната титла Златан Ванев.

Още на 14-годишна възраст Николай печели шампионата при юношите на Канада в категория до 56 кг като състезател на отбора на Онтарио. Дори на тази крехка възласт той покрива нормативите за участие при мъжете. Тази година се преборва за сребърния медал на националното първенство. А днес е смятан за една от големите надежди на страната за Токио 2020.

"Роден съм за вдигане на тежести - твърди Върбанов-младши пред електронното издание barbend.com. - Целта ми до края на годината е да постигна 120 кг в изхвърлянето и 155 кг в изтласкването. За 2017-а се целя в двубой от 300 кг, както и медал от световното първенство за младежи. Най-големият ми съперник съм самият аз - това е спорт, в който психиката е всичко. Обичам да гледам архивни кадри, например с опитите на моя сънародник Стефан Ботев".

Николай тренира 6 дни в седмицата. Храни се предимно с домашна храна, приготвена от майка му Ирина. Обожава традиционните български ястия. Признава, че мечтата му е да вдигне с един килограм повече от върховото постижение на неговия баща. "Именно това ме движи напред. Татко непрекъснато ме мотивира и заради него се занимавам с щанги. Но не ме притиска - напротив, помага ми както с тренировките, така и с правилната нагласа".

Догодина талантът завършва гимназия, а амбицията му е да следва медицина и да стане сърдечно-съдов хирург...