на живо

Българката, която създава шампиони в Словакия

Адела Димова разпространява успешно традициите на родната художествена гимнастика

Българката, която създава шампиони в Словакия

Българската художествена гимнастика задава стандартите в цял свят. Родни специалисти разпространяват успешно традициите на нашата школа и са търсен човешки капитал в много чужди отбори. Една млада българска треньорка се е заела с нелеката задача да изгради почти от нищото националния отбор на Словакия.

Адела Димова влиза в залата по художествена гимнастика на 3. 15 години по-късно спира състезателната си кариера, но животът й остава посветен на любимия спорт. Вече повече от 10 години тя е треньор по художествена гимнастика, като преминава през всички нива на развитие. Трупа опит в "Левски" под наблюдението не на кого да е, а на Нешка Робева.

Снимка: bTV

На едва 22 става помощник-треньор на националния отбор на Казахстан, а на 28 талантът и трудолюбието й вече са забелязани от още хора и е поканена за главен треньор на националния отбор на Словакия.

"Искаха да променят цялата система в художествената гимнастика в Словакия. Целта беше като начало да внеса нова методика. Първо да науча треньорите как се работи - че всичко става с много повторения, с много усилия и тренировки всеки ден.", споделя Адела.

За едва 2 години със замах преструктурира цялата система. Заедно с президентите на федерацията Ян Новак и Ханка Киркова създава централизирана подготовка и под нейна диктовка след близо десетилетие пауза се изграждат национални звена във всички възрастови групи.

"Отговорността не е единствено в тренировъчния процес. Тя е да подбереш екип, треньори, момичета, генерация, да създадеш целогодишна система за европейско първенство, световно първенство. Да бъдат в топ форма точно на европейското. Това наистина е много, много отговорно и сложно."

Снимка: bTV

"Аз съм прекалено емоционален човек и понякога се изисква да бъдеш категоричен и да кажеш "така искам, така трябва да бъде". Имаше моменти, в които трябваше да подбера отбора, да извадя, да поставя друга гимнастичка в ансамбъла. За мен това е много сложно, защото ние сме като едно семейство и да обясниш защо всъщност ти не си достатъчно готова да бъдеш в ансамбъла и трябва още да поработиш, да се доразвиеш. Това се изисква от мен", добавя тя.

Адела признава, че да докаже управленските си умения и да убеди екипа в качествата си е била нелека задача, защото се е съгласила да поеме поста на доста крехка възраст. Тя е подбрала млад екип от талантливи треньори, които са готови да се учат и изпълняват това, което трябва да се направи, за да се постигнат желаните цели.

Макар и от 8 години да е зад граница, Адела е категорична, че носталгията към България остава завинаги. "Не е лесно. Всеки ден мисля за семейството си, за близките си, за родината си. Надявам се да съм посланик на българската школа", добавя треньорката.

Целта пред Димова е да класира за първи път в историята ансамбъла на Словакия на олимпийски игри - тези в Париж през 2024-а. А крайната и най-голяма мечта е да води българския отбор на големи състезания.

Съдейки по искрата в очите й, докато говори за художествената гимнастика и България, имаме всички основания да вярваме, че рано или късно ще сбъдне смелата мечта.