на живо

"Барса" обърна "Еспаньол" и оформи карето в Купата на Краля (ВИДЕО)

Филипе Кутиньо направи официален дебют за "блаугранас"

БГНЕС

"Барселона" е последният 1/4-финалист в турнира за Купата на Краля. Носителите на трофея от надпреварата в последните три сезона се присъединяват към "Севиля", "Валенсия" и "Леганес", след като победиха с 2:0 градския съперник "Еспаньол" на "Камп Ноу". Така "Барса" спечели с общ резултат 2:1, след като в първия мач 20-годишният Оскар Мелендо бе дал минимална преднина на "синьо-белите".

Като титуляри за домакините отново започнаха Лео Меси и Луис Суарес, подкрепяни от завърналия се след контузия Андрес Иниеста, Иван Ракитич, Серхио Бускетс и Алейш Видал. Преди началото на срещата на терена бе изнесен огромен надпис "Gracias, Masche" в знак на благодарност към Хавиер Масчерано, който напусна клуба след 8 години вярна служба.

Наставникът на гостите Кике Санчес Флорес бе направил само две промени в титулярите си в сравнение с първия двубой на "Ел Прат". Вратарят Пау Лопес замени Диего Лопес, хванал дузпа на Меси преди седмица, а Марио Ермосо зае място в центъра на защитата вместо Оскар Дуарте.

Напълно очаквано, "Барселона" започна вихрено и още в 9-ата минута изравни общия резултат. Луис Суарес отбеляза своя 11-и гол в последните 9 мача на "блаугранас", засичайки перфектно центриране на Алейш Видал. Секунди по-късно нападателят на гостите Жерар Морено стреля опасно, но право в ръцете на Яспер Силесен.

Снимка: БГНЕС

Домакините удвоиха преднина си в реванша в 25-ата минута. Меси стреля от границата на наказателното поле и след рикошет в централния защитник Налдо топката се озова във вратата. Аржентинският гений вече има 26 гола за сезона във всички турнири. В минутите до почивката, макар и направили пълен обрат в сблъсъка, футболистите на домакините изхабиха доста нерви, заради странните и спорни отсъждания на главния съдия Антонио Матеу Лаос. Той вдигна жълти картони на Суарес и Меси за репликиране на негови отсъждания и си навлече гнева на феновете, препълнили "Камп Ноу" за пореден път.

След паузата "Барса" отново контролираше събитията, а в 68-ата минута Филипе Кутиньо направи дългоочаквания си дебют за "блаугранас".

Снимка: БГНЕС

Той замени Иниеста и се понрави със спокойната си игра, активно търсене на топката в празни пространства и безупречни подавания. Браилецът действаше малко по-назад от Меси и Суарес, а в 75-ата минута те осъществиха и първата си чудесна комбинация, при която уругваецът нанесе хубав изстрел, но Пау Лопес спаси, а секунда по-късно впечатли и парирайки добавка на Ракитич.

Точно хърватинът пък центрира брилянтно в наказателното поле в 88-ата минута, Меси засече с глава, но топката се отби от гредата. Малко по-рано нападателят на "Еспаньол" Морено се бе строполил в наказателното поле на съперника, опитвайки да стигне до топката, подадена от Лео Баптистао. Жорди Алба бе по петите на Морено и макар и съвсем леко, побутна съперника и му съдейства, за да изгуби равновесие. Матеу Лаос обаче бе категоричен, че няма причина да отсъди дузпа.

Снимка: БГНЕС

В крайна сметка "синьо-белите" не впечатлиха с представянето си на "Камп Ноу" и до голяма степен резонно напускат надпреварата, след като загубиха в 11-о поредно гостуване на градския съперник от 2009 годин насам. Именно оттогава насам "Барса" вече за трети път елиминира "асулгранас" в елиминационен сблъсък за Купата на Краля.

Тимът на Ернесто Валверде записа 14-и успех в 15 срещи у дома от началото на сезона и продължава опита си да стане първия отбор от 1933 година насам, печелил турнира в четири поредни издания.

Жребият за полуфиналите ще бъде теглен в петък, 26 януари.