на живо

"Барселона" спечели Купата на Краля за трета поредна година в последния мач на Енрике (ВИДЕО)

Каталунците победиха "Алавес" и си осигуриха 29-ти трофей от турнира

БГНЕС

За трети пореден сезон и общо за 29-ти път в историята "Барселона" спечели турнира за Купата на Краля в Испания. На финала, игран за втора последователна година на естадио "Висенте Калдерон" в Мадрид, "каталунците" победиха "Алавес" с 3:1. Баският отбор допусна поражение в първия си финал в турнира в своята 96-годишна история. Двубоят се игра пред близо 55 хиляди зрители, като всеки от двата тима бе подкрепян от около 20 хиляди привърженици.

В последния си мач начело на "Барселона" Луис Енрике не можеше да разчита на наказаните Луис Суарес и Сержи Роберто, като в титулярния състав започна Пако Алкасер, а Хавиер Масчерано зае позицията на десен бек. Треньорът на баските Маурисио Пелегрино заложи на по-защитна схема за началото на срещата, пускайки в игра петима бранители.

Още преди да са изминали 10 минути, Енрике трябваше да направи принудителна смяна, след като Масчерано получи тежък удар в главата при сблъсък с халфа на "Алавес" Маркос Йоренте. Мястото на аржентинеца бе заето от Андре Гомеш.

В 27-ата минута "бяло-сините" от Витория създадоха първото по-опасно положение във финала. Удар на Ибай предизвика грешка на вратаря Силесен, топката се отби в страничната греда и след това премина по голлинията, но не попадна във вратата.

Снимка: БГНЕС

Само 3 минути по-късно "Барселона" отбеляза първото попадение в срещата. Негов автор бе Лео Меси, който се разписа в своя официален мач номер 700 на клубно и национално ниво. Аржентинският гений бе точен с техничен завършващ удар след комбинация с Неймар. Това бе 54-ят гол за Меси през сезона във всички турнири.

"Каталунците" имаха предимство в рамките на едва 3 минути. В 33-ата техният съперник неочаквано стигна до изравнителен гол, след като Тио Ернандес се отличи с брилянтно изпълнение на пряк свободен удар. 19-годишният краен бранител изпрати топката неспасяемо в горния десен ъгъл на вратата на Силесен - 1:1.

В края на първото полувреме обаче "Барселона" нанесе съкрушителен двоен удар. В 45-ата минута Гомеш асистира на Неймар, който бе точен за 2:1, а в последната трета минута на добавеното време Пако Алкасер вкара и трето попадение за тима на Енрике. Нападателят се възползва от страхотна асистенция на Меси, чийто пробив елиминира петима футболисти на баските.

Снимка: БГНЕС

През второто полувреме "Алавес" опита хаотичен натиск, но не стигна до нищо по-интересно освен отмененото попадение на Дейверсон в 71-ата минута. Бразилецът бе в положение на засада.

Така "Барселона" си осигури трофея и вече има аванс от 6 купи пред най-близкия си преследвач в надпреварата - "Атлетик" Билбао, който е 23-кратен носител на трофея. За втори път в историята си "каталунците" са в серия от три последователни успеха в надпреварата след периода 1951-1953 година. Те имат 5 купи в последните 9 сезона от 2009 година насам.

Снимка: БГНЕС

Луис Енрике се разделя с клуба, 21 години след като бе привлечен със свободен трансфер от "Реал" Мадрид. За три сезона 47-годишният специалист спечели девет трофея с "блаугранас" - две титли на Испания, три Купи на Краля, Шампионска лига, Суперкупа на Европа, Световна клубна купа и Суперкупа на Испания.

От своя страна Меси спечели 20-ти финал от общо 25, в които е играл с екипа на "Барса". Трофеят е 30-ти за аржентинеца с "каталунците", а същото важи и за капитана Андрес Иниеста. Меси ще раздели голмайсторския приз в надпреварата с нападателя на "Севиля" Уисам Бен Йедер, като и двамата имат по 5 попадения.

Снимка: БГНЕС

За "Алавес" финалът бе втори в историята на клуба, но както и първият - за Купата на УЕФА през 2001 година, и този отново завърши с поражение, което разстрои голяма част от футболистите на Маурисио Пелегрино, както и баските фенове по трибуните на "Висенте Калдерон".

Съоръжението в Мадрид, отворило врати през 1966 година, прие последния си официален мач преди да бъде разрушено. Това бе 14-ти финал за Купата на "Калдерон", а "Барса" триумфира на този стадион за четвърти път след 1981, 2012 и 2016 година.