на живо

Бащата на финландски национал умира, ще прекара последните си дни на Евро 2020

Тимо Йоронен се надява да види сина си в игра

Тъжна история от лагера на абсолютния дебютант на футболното Евро 2020 - Финландия. Тимо Йоронен - бащата на резервния вратар Йесе Йоронен, има само около месец живот и ще го прекара на шампионата на Стария континент, надявайки се да види сина си в игра с националната фланелка.

Преди три години Йоронен-старши, който дълги години работи като учител и треньор по лека атлетика, преминава през операция по отстраняване на половината му клепач. След нея получава обаждане от лекар. Диагнозата е съкрушителна - меланом.

Той води продължителна битка с коварната болест, но наскоро научава, че тя е загубена. Освен меланома, претърпява и инфаркт на малкия мозък, вследствие на който остава с парализирана ръка, а речта му е неясна.

"Докато отказвах да приема, че един от възможните изходи е смъртта, животът ми бе ад. Когато се адаптирах към ситуацията, стана по-лесно. Имам хубав живот с прекрасната ми съпруга и трите ни деца (Йесе има две сестри).", казва Тимо Йоронен, който ще бъде в трибуните за първия мач на финландците - срещу Дания на 12 юни (събота) в Копенхаген.

Йоронен-старши се надява националите да стигнат далеч в турнира, макар че това може да развали сбогуването му с Йесе. "Ще имаме време да се видим. Пожелавам успех на националите. Дано отборът постигне нещо историческо!", изразява надежда той.

Въпреки състоянието си, 54-годишният Тимо Йоронен продължава доброволно да работи като треньор по скок на височина при младежите - първо в Южна Карелия, след това и в столицата Хелзинки.

"Уведомил съм децата какво предстои, подготвени са. Ще им помагам, докато мога да се движа", казва Йоронен-старши.

Синът му Йесе - играч на италианския втородивизионен "Бреша", също ще опита да помогне, но на финландския национален отбор. "Бухалите" са в група с Белгия, Русия и Дания.