на живо

Чеферин покани на финала българския лекар, помогнал на Ериксен

Президентът на УЕФА изпратил писмо до д-р Валентин Великов

Reuters

Президентът на европейската футболна централа УЕФА - Александър Чеферин, е поканил на финала доктор Валентин Великов. Българският специалист, който на клубно ниво работи за "Лудогорец", бе сред медиците, които се притекоха на помощ на датчанина Кристиан Ериксен. В мача срещу Финландия от първия кръг на груповата фаза на първенството на Стария континент, футболистът получи сърдечен арест и се наложи намесата на лекарски екип и използването на дефибрилатор. 

 

Великов беше на стадиона в ролята на проверяващ за допинг. Той обаче се присъедини към колегите си от датския медицински екип и се притече на помощ на Ериксен. 

Снимка: Reuters

За щастие след няколко дни в болница футболистът беше изписан и е в стабилно здравословно състояние. 

Бързата и професионална реакция на медицинските лица беше наградена с официално благодарствено писмо от Чеферин и покана за най-важния мач на стадион "Уембли" в Лондон на 11 юли.

Снимка: Reuters

"За мен е голяма чест и привилегия да Ви поканя на финалния мач на Евро 2020", пише Александър Чеферин в писмото до д-р Валентин Великов, разкриват от сайта на "Лудогорец".

В ролята си на част от медицинския екип, който проверява за допинг, българинът получи наряд за пет мача от европейското първенство: Дания - Финландия, Дания - Белгия и Русия - Дания от груповата фаза, осминафинала Хърватия - Испания и четвъртфинала Белгия - Италия.