на живо

Кавендиш напусна Тура след тежка катастрофа със Саган

Дисквалифицираха световния шампион заради неспортсменската му проява

Reuters

Марк Кавендиш напусна "Тур дьо Франс" с фрактура на рамото. Причина за ранното му оттегляне от Обиколката на Франция бе сблъсък със световния шампион Петер Саган. Катастрофата, довела до тежкото падане на Кавендиш, бе предизвикана именно от словака, заради което той бе дисквалифициран.

Саган спечели третия етап на Тура, но заради неспортсменските си действия амбициите му за победа в най-тежкото колоездачно състезание бяха охладени рано-рано.

Кавендиш и Саган се бореха за победата във финалните метри на четвъртия етап, когато словакът избута с лакът своя съперник и го изпрати в предпазните огради. Британецът все пак успя да пресече финалната линия и след това веднага бе откаран в болница.

Снимка: Getty Images

Изследванията показаха, че състезателят на "Дайменшън дата" няма фрактура в лакътя, но е счупил дясната си лопатка и няма да може да продължи участието си в Тура.

Новината е много лоша за Кавендиш, който нарани същото си рамо преди три години, отново на "Тур дьо Франс". Освен това до последно участието му в тазгодишното издание на Обиколката на Франция бе под въпрос заради битката му със заболяването мононуклеоза.

"Не видях, че Марк Кавендиш е за мен. Бях от дясната страна и исках да хвана въздушната струя на Арно Демар или Александър Кристоф, не съм сигурен кой беше. Кавендиш дойде много бързо и нямах време да реагирам", обясни Саган след края на спринта.

Снимка: Reuters

Етапът бе спечелен от Арно Демар, който завърши преди Саган и Кристоф. Националният шампион на Франция беше най-бърз в отсечката от Мондорф-ле-Бен до Вител (208 км), финиширайки за 4.53:53 часа.

Успехът е първи за Демар в "Тур дьо Франс" и първи за Франция в 104-ото издание.

Лидер в класирането продължава да бъде британецът Герайнт Томас, втори е сънародникът му Крис Фруум с изоставане от 12 секунди.