на живо

Днес WRC-сезонът стартира с рали Монте Карло

Льоб: Винаги давам 100%, ако мога да спечеля – още по-добре

www.wrc.com

Както винаги времето на рали Монте Карло, което стартира тази вечер, ще играе основна роля при определянето на победителя. Прогнозата бе за нестабилна обстановка, а условията по време на опознаването не дадоха никакви гаранции на участниците какво точно да очакват през четирите дни на надпреварата. Много от етапите във Френските Алпи са заснежени, но бялата покривка вече се топи и гарантира допълнителни трудности при избора на гуми.

През 15-те скоростни отсечки пилотите ще се сблъскат с всякакви условия – сух и мокър асфалт, неравности, черен и бял лед, скреж, пресен сняг, мъгли. И всичко това събрано само в рамките на няколко километра. "Това е едно ненормално рали", коментира Крис Мийки след шейкдауна.

Дори по време на опознаването времето бе нестабилно. Още след първото преминаване се е стопил прясно навалелия сняг, но по високите места заледяванията и изцяло заснежения терен си остават. Това важи най-вече за СЕ12 и СЕ14, както и за двете отсечки, които ще се карат в четвъртък вечер. Макар организаторите да са разпръснали доста сол, заради ниските температури нощем пътищата отново опасно замръзват. Прогнозата за следващите няколко дни е за променливо време. Не се очакват силни снеговалежи, но "на Монте всичко е възможно". Състезателите твърдят, че разчитат на прогнозата само за следващите шест часа. Церемониалният старт е тази вечер, а първите две скоростни отсечки стартират съответно в 20:21 ч. и 21:29 ч. местно време.

С №1 ще стартира Себастиан Ожие, следван от съотборника си с VW Polo R Яри Мати Латвала и Крис Мийки със Ситроен. Веднага след тях е завърналият се зад волана на DS3 WRC – Себастиан Льоб. След почти 15 месеца далеч от ралитата, Майсторът на Монте (Льоб има безпрецедентните 7 триумфа в Монте Карло) записа най-добро време в шейкдауна.

"Винаги давам всичко от себе си в едно състезание и сега няма да е по-различно. Ако успеем да се борим за победата – още по-добре, но това няма да е лесно състезание. Прогнозата за времето е несигурна, а от по-задната си стартова позиция може да спечеля, но може и да загубя", каза Льоб след шейкдауна.