на живо

Допинг скандал и в руското плуване

Федерацията укрила положителни проби

Patrick B. Kraemer/European Pressphoto Agency

Руската федерация по плуване е укрила положителни допинг проби на двама свои състезатели. Това твърди британското издание "Таймс".

След като руските лекоатлети бяха извадени от всички състезания заради масово използване на забранени вещества, това грози и представителите на страната във водните спортове.

Според "Таймс" федерацията не е съобщила за положителните проби на двама състезатели, използвали еритропоетин.

Преди дни една от най-перспективните млади плувкини на Русия - четирикратната световна шампионка Юлия Ефимова "изгоря" с допинга на Мария Шарапова мелдоний. 23-годишната руска надежда е заплашена с отстраняване от спорта доживот, тъй като това е нейно второ провинение.

Британското издание посочва като основен виновник за допинг скандарите в Русия шефа на медицинската комисия към лекоатлетическата федерация д-р Сергей Португалов.

"От 2009-та година, когато Португалов започва работа с руските плувци, 23-ма представители на този вид спорт са били отстранени заради допинг, при условие, че за последното десетилетие в плуването са открити общо само 40 положителни проби," се казва в материала на английския вестник.

Разследването на "Таймс" бе публикувано само 24 часа след като Михаил Мамиашвили - президентът на руската федерация по борба, обяви, че страната може да няма представители в този спорт на предстоящите Олимпийски игри в Рио. Причината са положителните проби за мелдоний на десетки състезатели по борба.