на живо

Джъд Тръмп - история за бързи коли, скъпи обувки и безкраен снукър талант (ВИДЕО)

Бившият номер 1 в света превърна Рони О‘Съливан от идол в редовен партньор за тренировки

Getty Images

Той е на 28, има хиляди последователи в социалните мрежи, бил е номер 1 в света, изиграл е 863 мача и победи в 68,13% от тях (или 588 мача). В света на консервативния снукър Джъд Тръмп прави впечатление не само с невероятния си талант и отдадеността си на играта, а и с "шантавата" си прическа, скъпите обувки и лудите хобита. 

Как обаче момчето от Уитчърч, Англия успя да се нареди сред най-добрите? 

Снимка: Getty Images

Историята ни връща през 1989 г., когато в семейството на шофьора Стив и готвачката Джорджина Тръмп се ражда Джъд. Когато става на 3 години получава за подарък маса за снукър и... магията започва.

Джъд показва изключителна съобразителност и усет към играта още от ранна възраст. На 6 вече играе мачове срещу противници, на 8 подписва първия си договор като снукър играч. 

Цял живот, във всяко едно интервю и при всяка една изява той не спира да благодари на родителите си и най-вече на баща си. "Беше им трудно. Баща ми никога не е имал време за себе си. През седмицата работеше, а през уикенда ме караше на турнири. Не сме почивали по празниците. Всичките им пари отиваха за мен. Искам да им се отблагодаря. Не само да ги замерям с пари. Искам да направя нещо смислено", казва Тръмп.

Стъпка по стъпка Джъд се изкачва към върха, печелейки шампионатите на Англия до 13 и до 15 години. През 2003 г., когато е само на 14 години, достига до финала на световното първенство до 21 години. Така се превръща в най-младият играч в историята, играл финал в тази надпревара. 

Снимка: Getty Images

За пример винаги му е служил Рони О‘Съливан. Когато Тръмп е на 9 той застава на масата срещу своя идол. "От осемгодишен мечтая да стана следващия Рони. Когато бях по-млад играех трудно с него, защото усещах вълнение и напрежение. Вече не е така", каза преди време младият играч.

Сега двамата с Ракетата са добри приятели и честичко тренират заедно. 

"Най-голямата сила на Джъд е, че плаши хората. Не съм виждал по-подготвен играч. Направо ме ужасява", написа в "Туитър" веднъж О‘Съливан.

Снимка: Getty Images

Тръмп обаче също е бил ужасен, въпреки че трудно ще го видите да показва емоции около масата. В началото на професионалния му път нещата не изглеждат толкова розови за кльощавото момченце, което върши всичко с дясна ръка, освен да играе сукър. За ужас на противниците си в мачовете той държи щеката с лява ръка. Има ли обяснение за това? Дори самият Джъд не знае защо се случва.

"Преходът от аматьор в професионалист беше мъчителен. Не очаквах да е толкова трудно. Срещнах много добри, макар и не чак толкова известни играчи. В първите три-четири години нямах никакъв прогрес. Нямаше с кого да тренирам, тъпчех на едно място", разказва той.

Снимка: Getty Images

И все пак нещата започват да се получават. Тръмп дебютира в световната ранглиста през сезон 2005/2006. Следващата година вече играе на световното първенство, а прогресът му е видим - завършва годината като 51-ви сред професионалистите.

През 2008 г. постига първата си победа над Рони О‘Съливан - на четвъртфинал на Гран при на Шотландия. Тръмп триумфира с 5:4 фрейма.

През 2011 г. печели първия си финал на ранкинг турнир - срещу Марк Селби в Китай. По пътя към решителния мач пък записва и стотния си сенчъри брейк. По-късно през сезона пък вдига купата от шампионата на Великобритания, побеждавайки Марк Алън.

Логичното се случва през ноември 2012 г., когато англичанинът става номер 1 в ранглистата. Той се задържа на върха 4 месеца.

Тръмп започва да трупа не само трофеи, но и фенове. Причината е ясна - той е свеж полъх в консервативната игра. Въпреки че спазва всички установени правила за облеклото, той винаги намира начин да изпъкне. Коментаторите често наричат рошавата му прическа "екстравагантна", Джъд обаче е на друго мнение. "За по-възрастните може да е такава, но за хората на моята възраст е нормално нещо". 

Снимка: Getty Images

Наскоро обективите на камерите и фотоапаратите бяха привлечени от обувките му - интересен модел с шипове за 15 000 паунда. Нещото, което няма съмнение е, че Тръмп обича да харчи парите си от наградни фондове. А те са над 2,5 млн. паунда до момента.

Джъд инвестира в превозни средства. Почитател е на бързите коли и често прибавя нови модели към колекцията си. Бе Ем Ве, "Ламборджини", "Ролс Ройс"... Тръмп винаги се появява със стил. 

 

Angel on my car praying for me

A post shared by Judd Trump (@judd147t) on

Най-често компания зад волана му правят приятелите му от детинство и бившите съученици, както и брат му Джак. Всички те са част от семейството, а Джъд не пропуска да спомене, че целият му клас е бил в залата, когато е играл първия си мач от първенството на Великобритания.

Дама на сърцето си обаче няма, а обяснението е просто - тя би отвлякла вниманието му от играта и от целта.

"Искам да съм номер 1. Да се кача на върха и да не слизам дълги години. Това е детската ми мечта!"

Джъд Тръмп ще зарадва българските си фенове утре (19 декември), когато ще се изправи срещу Нийл Робъртсън в демонстративен двубой. Шоуто е гарантирано, а феновете ще могат да го наблюдават пряко по RING от 20:00 ч.