на живо

Джеко спаси "Рома" от загуба в Генуа с може би последния си гол за "вълците" (ВИДЕО)

"Сампдория" остана на три минути от победата

БГНЕС

"Сампдория" и "Рома" завършиха 1:1 след зрелище на стадио "Луиджи Ферарис". Двата тима се срещнаха в отложен двубой от 3-я кръг на Серия "А", който трябваше да се играе още през септември, но бе възпрепятстван от лоши атмосферни условия. В януарската вечер двата тима предложиха сблъсък на високи обороти, неспирни атаки към двете врати, а не липсваха и спорни моменти. За капак на всичко изравнителното попадение падна след 90-ата минута.

Един Джеко започна като титуляр за "Рома", въпреки че се очаква до броени часове да премине в "Челси" в пакет със съотборника си Емерсон Палмиери. Защитникът бе на резервната скамейка. Еузебио Ди Франческо не можеше да разчита на контузените Ел Шарауи, Де Роси, Пероти, Гоналон и Карсдорп. Титуляр за гостите за едва четвърти път през сезона бе Грегоар Дефрел, а Ченгиз Юндер започна в стартовите 11 за пети път.

Още във 2-та минута Джеко не успя да уцели вратата от непосредствена близост. Малко по-късно съотборникът му Раджа Наинголан бе изведен в отлична позиция, но ударът му бе спасен брилянтно от Емилиано Вивиано. В добавеното време на първата част се стигна до най-спорния момент в мача. Строотман претендираше за извършено нарушение срещу него в близост до наказателното поле на съперника, докато в същото време "моряците" контраатакуваха. Гастон Рамирес центрира, а Александър Коларов игра с ръка в наказателното поле. Това всъщност бе установено повече от минута по-късно, когато главният съдия Даниеле Орсато спря играта и използва системата ВАР, за да се убеди, че трябва да отсъди наказателен удар.

Футболистите на "Рома", начело със Строотман, реагираха бурно на решението, напомняйки именно за ситуацията на отсрещния край на игрището 20 секунди по-рано. Дузпата бе реализирана от Фабио Куалярела за 1:0.

Снимка: БГНЕС

На 34-годишна възраст, седмица преди своя 35-и рожден ден, ветеранът вкара 16-я си гол в шампионата, като това е най-резултатния сезон в неговата кариера. Преди броени дни той се отличи с хеттрик за 3:1 срещу "Фиорентина" и е имал пряко участие в 11 от последните 14 попадения на "моряците" с 9 точни изстрела и 2 асистенции.

Още в началото на второто полувреме и двата отбора имаха добри шансове, които обаче не използваха. Скоростните атаки идваха една след друга. Куалярела получи разтежение, а заменилият го Джанлука Капрари изпълни великолепно пряк свободен удар, само за да види как Алисон спасява блестящо. Гол на Джеко в 67-ата минута бе отменен, след като осъшествилият подаването Юндер бе в засада, а малко след това босненецът не се разбра с 18-годишния дебютант в състава на гостите Мирко Антонучи, който не вкара топката на празна врата.

Снимка: БГНЕС

Натискът на "вълците" не бе мощен, но защитата на "Самп" лесно се пропукваше. Така се случи и в първата минута на добавеното време, когато Джеко бе оставен свободен в наказателното поле. Той се извиси и с глава вкара за 1:1, като това бе негово 13-о попадение за сезона във всички турнири, а може би и последно с екипа на "Рома".

Снимка: БГНЕС

В последните две минути "Сампдория" получи два шанса да спечели от пряк свободни удари на около 15-ина метра от голлинията, но ударите на Гастон Рамирес бяха разочароващи.

Макар и да се спаси от загуба, "Рома" не успя да спечели като гост на "Сампдория" за четвърти пореден сезон. "Вълците" за последно триумфираха на "Мараси" в този сблъсък през 2013 година. Те са в серия от пет последователни кръга без успех в калчото, което им се случва за първи път от март, 2015 година. "Джалоросите" не са печелили и във всяко от последните си пет гостувания, но взеха първа точка за сезона, след като са допуснали съперникът да отбележи първия гол в мача. Римляните вече имат актив от 41 точки, но остават на пето място - на 2 от четвъртия "Интер".

Снимка: БГНЕС

"Сампдория" записа равенство като домакин за първи път от май, 2015 година. "Моряците" са тимът, загубил най-много точки, след като е вкарал първи в своите срещи - вече цели 15, като са постигнали победа в осем от общо 14 подобни случая. Генуезците са шести в подреждането с 34 точки, а седмият "Милан" е с актив от 31.