на живо

Едно велико дерби - тази вечер пряко по RING! (ВИДЕО)

Повече от интригуващ първи мач от Серия "А" за 2016 година

Един град, два отбора и един уникален мач, изпълнен с невероятна емоция! Така накратко може да бъде описан първият двубой от италианското футболно първенство за новата 2016 година. Вечните съперници Дженоа и Сампдория излизат един срещу друг в 79-ото дерби на Генуа на ниво Серия "А", което ще бъде излъчено тази вечер от 21:30 пряко по RING!

Сампдория има крехка преднина след 78 издания на "дербито на морския фар", първото от които е изиграно на 3 март, 1947 година. "Моряците" са постигнали 27 победи, равенствата също са 27. "Грифоните" са триумфирали 24 пъти, но го направиха само веднъж в последните шест срещи с големия съперник - на 15 септември, 2013, когато печелят с 3:0.

Самп спечели три от тези шест двубоя, включително на два пъти с по 1:0 в предишните три сблъсъка на стадио "Луиджи Ферарис". През миналия сезон "моряците" триумфираха при символичното си гостуване в дербито, а през втората половина от кампанията сблъсъкът завърши 1:1.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Любопитно е, че за 69-годишната история на съперничеството днешният мач е едва вторият, който ще се играе през месец януари. Единственият подобен случай до момента е от 1964 година, когато Дженоа донася радост на своите фенове след успех с 1:0.

Именно "червено-синята" част на града обаче сега е далеч по притеснена, тъй като "грифоните" са в серия от 4 поредни загуби в калчото и заемат едва 17-о място - на 2 точки пред първия в зоната на изпадащите Фрозиноне. Още по-обезпокояващо е, че тимът на Джан Пиеро Гасперини е единственият от 20-те в шампионата, който не отбеляза нито един гол през декември.

От своя страна Сампдория също не е в завидно положение. Отборът постигна първата си победа под ръководството на Винченцо Монтела в последния кръг за миналата година - 2:0 срещу Палермо, слагайки край на серията от седем поредни двубоя без успех. В момента "моряците" са 14-ти в класирането с 20 точки.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За разлика от миналия сезон, когато и двата отбора водеха битка за участие в европейските турнири, през настоящата кампания изглежда, че основната цел на вечните съперници ще бъде оставане в елита. Именно затова важността на двете дербита е още по-голяма - нещо, което призна и наставникът на Дженоа Гасперини.

"Целта на отбори от нашия ранг не е да печелят титли. Това означава, че дербитата попадат сред основните ни цели през сезона. Дербито има своя собствена уникална атмосфера, която го различава напълно от останалите мачове. Този двубой не е част от битката в класирането.", заяви опитният наставник, който не е постигал победа в досегашните си четири шампионатни срещи с треньора на Сампдория Винченцо Монтела.

Ето и всички мачове от 18-я кръг на Серия "А", които ще може да гледате пряко в каналите на bTV.