на живо

Англия спечели групата с гол на Стърлинг

Хърватия победи Шотландия с 3:1

Reuters

Англия спечели четвърта група на Евро 2020. "Трите лъва" победиха Чехия с 1:0 в директния сблъсък за първото място, игран на "Уембли" в Лондон. Единственото попадение за тима на Гарет Саутгейт отбеляза Рахим Стърлинг в 12-ата минута.

Англичаните спечелиха групата със само два отбелязани гола. Любопитното е, че и другото попадение бе отбелязано от звездата на "Манчестър Сити". С това Стърлинг стана едва вторият английски футболист, вкарал и двата първи гола за отбора на еврофинали, след Алън Шиърър през 1996 г.

Снимка: Reuters

В другия двубой Хърватия се наложи с 3:1 над Шотландия в Глазгоу и се пребори за второто място. Хърватия и Чехия завършиха с равен брой точки, но "ватрените" са с по-добра голова разлика.

Чехия все още имат шанс за участие на елиминациите като един от четирите най-добри тима, завършили на трето място в групата си.

Никола Влашич (17), Лука Модрич (62) и Иван Перишич (77) вкараха за хърватите, a Калъм Макгрегър (42) се разписа за шотландците.

Снимка: Reuters

С красивото си попадение от далечно разстояние за 2:1 Модрич вече е най-младият и най-възрастният голмайстор за националния отбор на Хърватия на еврофинали. През 2008 г. той се разписва срещу Австрия, когато е на 22 години и 273 дни. В може би един от последните си мачове за представителния тим той вкара гол на 35 години и 286 дни.

Шотландците си тръгват от Евро 2020 със само една спечелена точка. В 11-те си опита до момента никога не са прескачали груповата фаза на голям форум (европейско, световно първенство).

Снимка: Reuters

На 1/8-финалите Англия ще имат за съперник в Лондон втория от шеста група, в която са Франция, Германия, Португалия и Унгария.

Хърватите ще играят в Копенхаген срещу втория от пета група, където са Швеция. Словакия, Испания и Полша. 

Ако продължат напред, чехите ще се изправят срещу победителя от пета група.