на живо

Дания "възкръсна" и отива на 1/8-финал

"Червеният динамит" разгроми Русия с 4:1

Reuters

Дания е на 1/8-финал на Евро 2020! След ужасяващото начало на турнира, белязано от колабирането на Кристиан Ериксен и последвалите две загуби, "червеният динамит" "възкръсна" срещу Русия. След победа с 4:1 пред близо 30 хиляди зрители на стадион "Паркен" в Копенхаген датчаните хванаха последния влак за елиминациите в турнира.

Микел Дамсгорд откри с красиво изпълнение в 38-ата минута, Юсуф Поулсен удвои в 59-ата, а за Русия Артьом Дзюба намали от дузпа.

Снимка: Reuters

В края на мача Дания вкара два бързи гола в рамките на три минути. Андреас Кристенсен и Йоаким Меле се разписаха в 79-ата и 82-ата минута.

Дания завърши на второто място в предварителната група, като принос за класирането има и успехът на Белгия с 2:0 над Финландия. 

Дания игра добре и в първите си две срещи, но нямаше достатъчно късмет. Още при старта на Евро 2020 Ериксен се свлече на терена, получавайки сърдечен арест, който силно притесни не само съотборниците му, но и целия футболен свят. За щастие, 29-годишният полузащитник вече е изписан от болницата и се възстановява.

Снимка: Reuters

Във втория си мач срещу Белгия датчаните играха за своя приятел Крис и отбелязаха гол, който обаче не бе достатъчен дори за точка. 

За "Суоми" остава утехата от третото място в първото участие на отбора на европейски финали. Финландия все още има шанс да продължи на 1/8-финалите като един от четирите най-добри тима, останали на трето място.

Снимка: Reuters

Белгийците вече си бяха осигурили първото място, но спечелиха и третата си среща след автогол на вратаря на Финландия Лукаш Храдецки и попадение на Ромелу Лукаку.

На 1/8-финалите Дания ще срещне Уелс на 26 юни в Амстердам, а Белгия ще играе в Севиля срещу тим, завършил на трето място.