на живо

Дузпи изпратиха Италия на финал на Евро 2020

След 1:1 в редовното време и продълженията

Reuters

Италия е първият финалист на Евро 2020. "Скуадра адзура" победи Испания драматично с дузпи в мач от полуфиналите, игран пред около 60 000 зрители на "Уембли" в Лондон.

Редовното време и продълженията завършиха 1:1. Първо Федерико Киеза откри резултата в 60-ата минута с феноменално изпълнение, но в 80-ата Алваро Мората затвори устите на критиците с изравнително попадение.

Снимка: Reuters

Така серията на Италия при Роберто Манчини вече е 33 мача без поражение.

Съперник на "адзурите" на финала на 11 юли на "Уембли" в Лондон ще бъде победителят от сблъсъка Англия - Дания.

Италия ще се опита да стъпи на европейския връх за втори път. Единствената титла на "Скуадрата" от шампионат на Стария континент е през 1968 г., но "адзурите" имат и два загубени финала през 2000 и 2012 г.

Снимка: Reuters

През по-голямата част от мача испанците доминираха - пресираха, създаваха положения, но Дани Олмо и Микел Оярсабал не успяваха да стигнат до гол. Тогава дойде 60-ата минута и след бърза контраатака Киеза получи страхотно подаване от Инсиние и с технично изпълнение преодоля Унай Симон за 1:0.

Снимка: Reuters

Играчите на Манчини се виждаха победители в редовното време, но тогава Алваро Мората показа защо Луис Енрике разчита толкова много на него. Въпреки че в този двубой нападателят на "Ювентус" бе резерва, появяването му в игра бе ознаменувано с изравнителен гол в 80-ата минута. 

Снимка: Reuters

Мората стана голмайстор номер 1 на "Ла Фурия" на европейски първенства. Той вече има 6 попадения, като изпреварва с едно Фернандо Торес. Освен това той е първият играч на Испания, който се е разписвал на "Уембли" и с клубния, и с националния си отбор.

Снимка: Reuters

Жорди Алба изигра 16-ия си мач на еврофинали, с което изравни Андрес Иниеста и Сеск Фабрегас по най-много срещи за страната на шампионат на Стария континент.

Междувременно капитанът на Италия Джорджо Киелини се превърна в първия футболист в историята с пет мача на европейски първенства срещу един и същ съперник.

Снимка: Reuters

В двете продължения липсваха чисти голови възможности. При дузпите испанците не бяха достатъчно концентрирани, а италианците бяха безкомпромисни, с което си подпечатаха визите за финала в неделя.