на живо

Грешните десет на европейски първенства и българската "супа"

Мерих Демирал е първият футболист, вкарал в собствената си врата на старта на първенство на Стария континент

Reuters

Европейското първенство по футбол започна с автогол! Но не с някой гаф на организаторите, а буквално. Мерих Демирал от Турция прати топката в собствената си врата в 53-ата минута на откриващия мач с Италия.

За първи път в историята на европейските първенства (а вчера започна 16-ото) в първия мач виждаме автогол!

Снимка: Reuters

Когато Демирал се примири, че е пратил топката в собствената си врата, то той може да се хвали, че поне попадението му е било 10-то юбилейно за шампионатите на Стария континент. А при големите грешници има и българска следа. 

Първият автогол на европейско първенство е вкаран от Антон Ондруш от тима на Чехословакия по време на първенството в Югославия през 1976 г. На полуфинала срещу Нидерландия той първо бележи за своя тим (19-ата минута), а след това и в собствената си врата (73-ата минута). Така мачът влиза в продължения, а футболистите на Чехословакия вкарват още 2 попадения, за да достигнат до финала, в който побеждават Западна Германия след дузпи.

Снимка: Reuters

Вторият автогол в историята на европейските първенства е дело на... Любослав Пенев и е от шампионата през 1996 г. в Англия. В груповата фаза той праща топката в българската врата по време на мача с Франция. "Лъвовете" губят с 1:3 и не успяват да излязат от групата си.

При прибирането на тима в София Пенев казва знаменитата си реплика: „Който ме уважава – уважава, който не – да духа супата!“, след което е отстранен от националния тим за една година.

Снимка: Reuters

През 2000 г. първенството се играе в Белгия и Холандия, като единственият автогол е дело на Деян Говедарица от Югославия по време на мача срещу Нидерландия от четвъртфиналите. Не че това има значение, тъй като "лалетата" печелят с 6:1.

Първото европейско първенство с два автогола в него е това в Португалия през 2004 г. Игор Тудор от Хърватия вкарва в собствената си врата в мача срещу Франция от груповата фаза. Жорже Андраде от Португалия пък праща топката зад грешната гол линия по време на полуфинала с Нидерландия. 

Снимка: Reuters

През 2012 г. първенството е в Полша и Австрия, а единственият автогол е дело на англичанина Глен Джонсън, който бележи в мача от груповата фаза срещу Швеция. Това не пречи на "Трите лъва" да продължат напред към елиминациите, макар и само за един четвъртфинал срещу Италия.

Във Франция през 2016 г. падат най-много автоголове за един шампионат до момента. Киран Кларк от Ирландия (срещу Швеция) и Биркир Саверсон от Исландия (срещу Унгария) вкарват в груповата фаза, а Гарет Маколи от Северна Ирландия се превръща в големия грешник, тъй като тимът му отпада на осминафинал срещу Уелс именно с грешно попадение. 

Снимка: Reuters