на живо

Италия срази Белгия и е на полуфинал на Евро 2020

"Скуадрата" си осигури сблъсък с Испания

Reuters

Италия срещу Испания на полуфиналите на Евро 2020. "Скуадра адзура" победи Белгия с 2:1 в мача от 1/4-финалите и продължава да мечтае за европейската титла.

Всички попадения паднаха през първото полувреме на двубоя на "Алианц Арена" в Мюнхен, а играчите на Роберто Мартинес има за какво да съжаляват, тъй като записаха няколко фрапантни пропуска.

Отличен мач за Италия направи вратарят Джанлуиджи Донарума, който се отличи с важни спасявания.

Снимка: Reuters

Още в 13-ата минута "Скуардрата" откри резултата, но голът на Леонардо Бонучи бе отменен заради засада. В 31-ата обаче Николо Барела все пак даде аванс на тима на Роберто Манчини, а в 44-ата Лоренцо Инсиние хвърли в екстаз феновете на италианците с ювелирно изпълнение от далечно разстояние за 2:0.

В края на първото полувреме Белгия получи дузпа, която Ромелу Лукаку реализира с лекота за 2:1. Наказателният удар бе отсъден за фаул срещу Жереми Доку. Играчът на френския "Рен" е първият тийнейджър, спечелил дузпа на еврофинали, от Уейн Рууни през 2004 г. срещу Франция. 

А с попадането си сред титулярите Доку (19 години и 36 дни) се превърна в най-младия футболист, стартирал от първата минута в елиминационен мач за "червените дяволи". 

Снимка: Reuters

През втората част динамиката на терена се запази. Въпреки пробивите на Жереми Доку и действията на Кевин де Бройне, белгийците не успяха да променят резултата и "златното поколение" на страната напусна европейския шампионат. 

Като броим и мачовете от квалификациите Италия вече има 15 поредни победи на европейското първенство, което е рекорд на турнира. За Белгия серията приключва на 14 последователни успеха.

Снимка: Reuters