на живо

Категорична Италия спечели групата без да допусне гол

Швейцария най-после победи, но Уелс зае второто място

Reuters

Италия победи с 1:0 Уелс, а Швейцария се наложи с 3:1 над Турция в последните мачове от първа група на Евро 2020. 

"Скуадра адзура" се класира за 1/8-финалите преди дни, а днес узакони първото си място по безапелационен начин и продължава пътя си към трофея с голова разлика 7:0.

Тимът на Уелс също стигна фазата на директните елиминации, въпреки поражението. "Драконите" завършват с 4 точки, колкото има и Швейцария, но заради равенството помежду им на старта (1:1) Уелс се класира като втори, тъй като има по-добра голова разлика - 3:2 срещу отрицателната 4:5 на "кръстоносците".

Снимка: Reuters

Като трети тим Швейцария ще се надява на благоприятно развитие в останалите групи. Четирите най-добри отбора, завършили на трета позиция, също ще се класират за 1/8-финалите. 

Джердан Шакири вкара два гола за тима на Владимир Петкович, а веднъж бе точен и Харис Сеферович. За Турция се разписа Кахведжъ, а това бе и единственият гол на тима на европейското първенство.

Въпреки че преди началото на Евро 2020 специалистите очакваха Турция да бъде една от приятните изненади, избраниците на Шенол Гюнеш разочароваха. За тях първенството приключи с три загуби и голова разлика 1:8.

Снимка: Reuters

При победата с 1:0 над Уелс, Италия изравни рекорда си от периода 1935-39 от 30 срещи без поражение. Освен това тимът на Роберто Манчини не е инкасирал попадение в 11 поредни двубоя.

В този мач селекционерът даде почивка на част от основните си играчи, но това не се отрази на играта на тима. Единственият гол на "Олимпико" в Рим вкара Матео Песина в 39-ата минута.

Снимка: Reuters

Следващата събота (26 юни) Италия ще се изправи на 1/8-финал срещу втория в трета група, в която са Нидерландия, Украйна, Северна Македония и Австрия.

Уелс пък ще срещне отбора, завършил втори във втора група, в която са Белгия, Русия, Финландия и Дания.