на живо

Над главите на феновете на Евро2020: Парапланерист призова да се откажем от нефта

Активистът на "Грийнпийс" едва не се вряза в трибуните преди мача Германия - Франция

Getty Images

Активист на неправителствената екологична организация "Грийнпийс" едва не се вряза в трибуните, в които бяха настанени футболните привърженици, гледащи на живо мача от груповата фаза на европейското първенство между Германия и Франция.

Той прелетя над "Алианц Арена" в Мюнхен и влезе в съоръжението. След няколко кръга над терена, на който за тренировка бяха излезли футболистите, и в близост до зрителите, парапланеристът се приземи и беше заловен от органите на реда. 

На яркожълтия парапланер пишеше "Откажете се от нефта!".

Според появилите се информации, активистът се е приземил в опасна близост до селекционера на Франция Дидие Дешан, а крилото е ударило специалиста. Той обаче не е пострадал сериозно. Антонио Рюдигер от германския тим беше първият, който се притече на помощ на парапланериста и провери как е.

От германския клон на "Грийнпийс" се извиниха и заявиха, че протестът не е бил замислен по този начин.

"Не сме имали намерение да застрашаваме хората на мача. Надяваме се никой да не е пострадал. Действията на "Грийнпийс" винаги са били мирни и без насилие. За жалост този път нещата не преминаха по план", пишат от организацията.

От УЕФА също публикуваха своята позиция за инцидента, като нарекоха действията на парапланериста "неразумни и опасни".

"За щастие провеждането на мача не беше застрашено от този неразумен и опасен акт. Няколко човека пострадаха леко. УЕФА и партньорите ни сме ангажирани с провеждането на безопасно европейско първенство, като провеждаме доста кампании за намаляване на въглеродните емисии".