на живо

Край на бутилките с бира пред футболисти, изповядващи исляма

Решението е на УЕФА

Бутилки "Хайнекен" вече няма да бъдат поставяни пред футболисти-мюсюлмани на пресконференциите след двубоите от Евро 2020.

Решението е на УЕФА и е в отговор на реакцията на френския национал Пол Погба, който отмести бутилка бира, която се намираше на масата пред него след един от мачовете от груповата фаза.

След равенството 2:2 между Франция и Португалия в сряда, бутилките на основния спонсор на Евро 2020 липсваха от брифинга на звездата на мача Карим Бензема, който също изповядва исляма.

Според "Телеграф" селекционерите и играчите ще имат право сами да решават дали да махнат бутилките с бира по религиозни съображения.

Снимка: Reuters

Преди категоричната реакция на Пол Погба, звездата на Португалия Кристиано Роналдо отмести бутилка "Кока-Кола" и призова да се пие повече вода. Действията на нападателя се приеха с възторг в социалните мрежи, докато производителят на безалкохолната напитка претърпя доста загуби за отрицателно време.

Това пък накара УЕФА да размаха пръст на футболистите и да ги предупреди, че ако продължат да местят бутилките на основните спонсори на Евро 2020, ще има санкции.

Европейската централа уточнява, че има голяма разлика между премахването на бирата по религиозни причини и отместването на безалкохолни напитки заради лични предпочитания.