на живо

Словения разплака Полша в луд мач и се класира за финала на Евроволей

Изключителен двубой в Катовице

cev.eu

Словения е първият финалист на Евроволей 2021! В повторение на полуфинала преди две години словенците се справиха с Полша и в неделя ще се борят за титлата на шампионата на Стария континент при мъжете.

Успехът за момчетата на Алберто Джулиани дойде трудно пред препълнените трибуни на залата в Катовице. След изоставане с 0:1, гостите се преобразиха и победиха с 3:1 гейма (в отделните части 17:25, 32:30, 25:16, 37:35). 

В спор за трофея в неделя от 21:30 ч. Словения ще се изправи срещу победителя от втория полуфинал между настоящия шампион Сърбия и Италия. Срещата започва в 22:10 ч. и ще се излъчва на живо по RING и на btvnovinite.bg.

Снимка: cev.eu

През 2019 г. Словения отново спря Полша на полуфиналите след успех с 3:1. Всъщност вече последните четири отпадания на "Дружина полска" на европейско първенство са именно от този съперник.

Срещата започна отлично за домакините. Подкрепяни бурно от публиката, Бартош Курек и компания изглеждаха недосегаеми. Те стигнаха до полуфинала без загуба и след вихреното начало се очакваше, че няма да имат проблеми срещу тима на Джулиани. Оказа се, че трудното за отбора на Витал Хейнен тепърва предстои.

Снимка: cev.eu

Словенците изглеждаха по съвсем различен начин в началото на втория гейм. Играчите на Алберто Джулиани се разиграха, а над всички бе Тончек Щерн, който завърши срещата с 20 точки. След драматичното 32:30 Словения изравни резултата, а в третия гейм спечели с разлика - 25:16.

Поляците бяха стъписани, но в четвъртата част излязоха от шока и до последно се бореха за тайбрек. Три пъти словенците празнуваха след последната точка като финалисти, но Хейнен ги прекъсваше с искане за преразглеждане на победната ситуация. 

На третия път белгийският специалист вече нямаше какво повече да стори - победа след невероятните 37:35 за Словения и втори пореден европейски финал!

Снимка: cev.eu