на живо

България прегази Чехия в преследване на първото място в Пловдив

Страхотен мач за "лъвиците" и трета победа на Евроволей

Нова категорична победа за България на европейското първенство по волейбол за жени. Воденият от Иван Петков тим разгроми Чехия с 3:0 гейма (26:24, 25:12, 25:19), с което запази шансовете си за първото място в групата.

Победата е трета за "лъвиците", които се справиха последователно с Гърция и Испания, но след това загубиха от Германия.

Отборът ни вече се класира за 1/8-финалите на Евроволей 2021, а утре ще се изправи срещу лидера Полша в директен спор за върха в групата.

Снимка: Lap.bg

До 7:7 двата тима бяха равностойни, но след това "лъвиците" поведоха с успешна блокада. Авансът на нашия тим продължи да расте благодарение на блестящата игра в защита на Жана Тодорова - 13:9.

Българските волейболистки сгрешиха няколко леки топки и чехкините не само стопиха изоставането си, но и изравниха за 17:17. Намирайки се в подем, нашите съпернички дори поведоха с 20:18, но това само амбицира "лъвиците" за серия от три поредни точки и нова смяна на лидерството - 21:20.

Снимка: Lap.bg

Последните разигравания от първия гейм бяха изключително напрегнати. Междувременно селекционерът Иван Петков направи няколко промени в стартовия състав, които наклониха везните в наша полза. Чехкините бяха на точка от спечелването на частта, когато с два великолепни сервиса Ева Янева помогна за успеха с 26:24.

Вторият сет вървеше равностойно до 3:3, но след това заработи блокадата на българките. След серия от шест точки те поведоха с 9:3.

"Лъвиците" продължиха да вдигат темпото и направо пречупиха чехкините. В средата на гейма разликата вече бе цели единадесет точки - 17:6. За ужас на гостуващия тим в края на втората част цифрите на таблото изглеждаха унищожително - 25:12 за България!

Снимка: Lap.bg

Ситуацията в третата част не се промени особено, за радост на българските фенове. Момичетата на Иван Петков играха без напрежение и бързо натрупаха аванс от пет точки за 10:5. Родните волейболистки подхождаха умно към всяка ситуация, за да направят преднината си непреодолима за отбора на Чехия. Така се стигна и до успех в мача след 25:19.

Снимка: Lap.bg

Най-резултатна за успеха бе Гергана Димитрова с 13 точки.

Последната среща на тима ни от груповата фаза е в сряда (25 август) срещу временния лидер Полша. Мачът е от 20:30 ч. и ще бъде излъчен на живо по RING, Voyo.bg и на btvnovinite.bg.