на живо

Феновете на "Лацио" забъркаха антисемитски скандал

Всички мачове в Италия ще започнат с пасаж от дневника на Ане Франк

Феновете на "Лацио" забъркаха огромен антисемитски скандал в Италия. Миналата седмица те разлепиха стикери на германското еврейско момиче Ане Франк с екипа на градския съперник "Рома".

Ане е починала на 15-годишна възраст по време на Холокоста. Тя е прекарала по-голямата част от живота си в Холандия и води дневник, публикуван след края на войната.

Реакцията на италианската футболна федерация бе незабавна. Централата разпореди мачовете от всички първенства в страната през уикенда да започнат с минута мълчание, както и с прочитането на пасажи от въпросния дневник. Идеята е така да бъде осъден антисемитизмът на тифозите на "Лацио" и да бъде почетена паметта на жертвите на Холокоста.

Пасажът, който ще бъде четен преди мачовете, гласи: "Виждам, че светът бива бавно превърнат в пустиня, чувам приближаващия гръм, който един ден ще ни унищожи, усещам страданието на милиони. И въпреки това, когато погледна небето, но някакъв начин чувствам, че всичко ще се промени, за да се сложи край на тази жестокост и че мирът и спокойствието ще се върнат още веднъж".