на живо

Финалът на Евро 2020 - английската мечта срещу италианския опит (ВИДЕО)

Кой ще стане новият шампион на Стария континент?

Финалът на Евро 2020 - английската мечта срещу италианския опит (ВИДЕО)

Време е за финала на Евро 2020! Англия и Италия се сблъскват на "Уембли" в спор за трофея на Стария континент. Мечтата на "Трите лъва" срещу опита на "адзурите". Англичаните преследват първи триумф на голям форум от 1966 г., когато спечелиха домашния мондиал с успех срещу Германия с 4:2 след продължения.

Днес, на прага на историческото постижение, настроението в лагера на Англия е приповдигнато. Тимът на Гарет Саутгейт има само един допуснат гол на еврошампионата - изпълнението от пряк свободен удар на Микел Дамсгор, с което Дания поведе в полуфинала, преди Англия да стигне до пълен обрат.

"Каквото и да се случи, тези играчи вече са оставили голямо наследство, но сега става въпрос за цвета на медала и в живота получавате много малко възможности да постигнете нещо подобно. Трябва да използваме този момент и да си дадем най-добрия шанс за победа. Знаем, че няма да сме удовлетворени, ако посрещнем понеделник и не сме спечелили турнира.", коментира Саутгейт.

У дома и стените помагат. Англия ще разчита много на домакинския фактор в първия европейски финал в своята история. Опитът обаче е на страната на италианците, за които това ще бъде четвърти спор за трофея. "Скуадра адзура" има един триумф - през 1968 г.

Италианците ще опитат да удължат страховитата си серия от 33 мача без поражение под ръководството на Роберто Манчини. "Адзурите" имат положителен баланс срещу "Трите лъва" - 11 победи от 27 двубоя, при 8 загуби и също толкова равенства.

"Нашата идентичност ни доведе толкова далеч, така че нямаме намерение да се променяме сега. Англичаните са физически по-добри от нас навсякъде, не само в халфовата линия, но футболът се играе с крака, така че се надяваме техниката да надделее.", заяви Манчини.

В хода на турнира Италия загуби левия бек Леонардо Спинацола, който получи тежка контузия - скъсан ахилес, но "адзурите" нямат други кадрови проблеми преди финала. За Англия под въпрос е единствено Фил Фоудън, получил травма в една от последните тренировки на "Трите лъва".

Кой ще бъде новият властелин на футболна Европа - предстои да разберем след 22:00 ч.!

Вероятните стартови състави

Англия: Джордан Пикфорд, Кайл Уолкър, Джон Стоунс, Хари Магуайър, Люк Шоу, Деклан Райс, Калвин Филипс, Букайо Сака, Мейсън Маунт, Рахийм Стърлинг, Хари Кейн

Италия: Джанлуиджи Донарума, Джовани Ди Лоренцо, Леонардо Бонучи, Джорджо Киелини, Алесандро Флоренци, Николо Барела, Жоржиньо, Марко Верати, Федерико Киеза, Лоренцо Инсиние, Чиро Имобиле