на живо

Франция атакува европейския връх със синове на имигранти

Световният шампион е сред фаворитите за трофея

Twitter

Световният шампион Франция е сред големите фаворити за спечелването на европейското първенство по футбол. "Петлите" разполагат с много добри, млади и класни играчи, които са жадни за още трофеи.

Заради пандемията от COVID-19 УЕФА одобри всяка една страна да разполага с по 26 футболисти за шампионата на Стария континент, вместо с по 23.

От целия отбор едва 15,4% са с изцяло френски произход, или само четирима футболисти. Останалите 22-ма са с африкански корени или пък са пристигнали в страната от нейни бивши колонии.

Четиримата с изцяло френски произход са Бенжамен Павар, Клеман Лангле, Адриен Рабио и Лео Дюбоа.

Капитанът Юго Лорис е роден в Ница, но баща му има каталунски корени. Завърналият се в националния отбор за първи път от 2015 г. Карим Бензема е роден във френския град Лион, но е с алжирски произход.

Един от най-вълнуващите футболисти в последните три сезона - Килиан Мбапе, е с майка от Алжир и баща от Камерун.

Нападателят на "Барселона" Антоан Гризман също така не е с изцяло френски произход. Баща му е от немско семейство. Първоначално фамилното му име се е изписвало "Грисман", преди да се промени на "Гризман".

Родителите на дефанзивните халфове Н'Голо Канте и Муса Сисоко са имигранти от Мали.

Родителите на Пол Погба са гвинейски мюсюлмани. Те са живели в Конакри преди раждането на Пол.

Защитникът на "Байерн" Мюнхен Люка Ернандес е с испански произход, но благодарение на своя баща Жан-Франсоа, който е бивш футболист, той защитава цветовете на "петлите".

Рафаел Варан е роден в Лил, но корените му са от Мартиника - задморско владение на Франция със статут на регион и департамент.

Централният защитник на ПСЖ Преснел Кимпембе е роден в Бомон сюр Оаз. Баща му е от Конго, а майка му от Хаити.

Франция стана европейски вицешампион на домашното си първенство през 2016 г., но сега отборът на Дидие Дешан се е устремил към последната крачка. Като част от подготовката си за шампионата на Стария континент, който започва на 11 юни, "петлите" ще изиграят контрола с България на 8 юни.

Франция попадна във възможно най-тежката група за европейското първенство, където ще се изправи срещу настоящия шампион Португалия, Германия и Унгария.