на живо

Футболната асоциация осъди расистките обиди към Рашфорд, Санчо и Сака

Тримата пропуснаха от бялата точка във финала на Евро 2020

Английската футболна асоциация осъди расистките обиди към тримата национали, които пропуснаха от бялата точка при загубата от Италия във финала на Евро 2020.

В рамките само на няколко часа след поражението феновете заляха с грозни думи акаунтите на Маркъс Рашфорд, Джейдън Санчо и Букайо Сака в социалните мрежи. "Връщай се в Нигерия", "Махни се от страната ми" и "Негър" са само част от обидите по адрес на 19-годишния Сака, например.

"Няма как да бъдем по-ясни, че всеки, който стои зад подобно отвратително поведение, не е добре дошъл да наблюдава отбора. Ще направим всичко по силите си, за да подкрепим засегнатите футболисти и ще настояваме за най-тежките възможни наказания за провинилите се. Ще продължим да правим каквото можем, за да спрем дискриминацията в нашата игра, но настояваме и правителството да реагира бързо и да въведе нужното законодателство, така че подобни обиди да имат своите последствия в реалния живот."

"Социалните медии също трябва да поемат своята отговорност и да блокират подобни хора от своите платформи, да предоставят доказателства, които да могат да водят до осъдителни присъди и да направят платформите си свободни от подобни ужасни обиди.", написаха от футболната асоциация на Англия.