на живо

Германия оцеля срещу смелите унгарци и е на осминафинал

Късен гол на резерва измъкна Бундестима, предстои сблъсък с Англия на "Уембли"

Getty Images

Германия се класира за осминафиналите на Евро 2020 след изключителна драма срещу Унгария в мач от последния кръг в група 6. Тимът на Йоахим Льов измъкна равенство 2:2 и избегна второ поредно отпадане в основната фаза на голям форум след провала на световното първенство в Русия през 2018 г.

На "Алианц Арена", в Мюнхен, Унгария се представи отлично и бе близо до поднасяне на сензацията. "Маджарите" откриха резултата в 11', когато Адам Салай засече с глава центриране на Роланд Шалай.

Снимка: Getty Images

Впоследствие домакините поеха инициативата, но срещаха трудности с добре подредения унгарски отбор. Бундестимът все пак стигна до изравняване в 66' чрез Кай Хаверц, възползвал се от грешка на вратаря Петер Гулачи. Радостта на германците обаче не продължи дълго - секунди след гола Андраш Шефер получи хубав подаване, стражът Мануел Нойер сбърка и Унгария възстанови преднината си.

В крайна сметка Германия се измъкна 6 минути преди изтичането на редовното време благодарение на появилия се като смяна Леон Горецка.

Снимка: Getty Images

В другия мач Португалия и Франция също завършиха наравно 2:2 и "петлите" печелят групата с актив от 5 точки, пред Германия с 4 и Португалия също с 4, като Кристиано Роналдо и компания остават трети заради поражението с 2:4 от Бундестима. Унгария е на дъното с 2 точки.

Така в осминафиналите Германия ще се изправи срещу Англия на "Уембли", Португалия се сблъсква с Белгия, а Франция - с Швейцария.