на живо

Германия се оказа непреодолима. Българските волейболисти отпаднаха от европейското

За втори пореден шампионат отборът ни остава извън топ 8 на Стария континент

CEV

Българският национален отбор по волейбол за мъже не успя да се класира за четвъртфиналите на европейското първенство. „Лъвовете“ загубиха елиминационния си мач срещу Германия с 1:3 (14:25, 25:18, 25:19, 25:22). Срещата се игра в чешкия град Острава.

Така за второ поредно издание на шампионата на Стария континент родните волейболисти няма да намерят място в топ 8. През 2019 г. те завършиха 11-ти в крайното класиране, отпадайки отново на осминафинал.

Снимка: CEV

„Лъвовете“ приключват участието си с 3 победи и 3 загуби. В групите те се справиха с Черна гора, Чехия и Беларус, но загубиха от Словения и Италия, а днес (12 септември) от Германия.

Мачът срещу Бундестима беше оспорван, а избраниците на българския селекционер Силвано Пранди дадоха сериозен отпор на доста по-опитните си опоненти.

Родните волейболисти успяха да се противопоставят на съперниците си през първия гейм, но само в началото. След седмата точка Калиберда и Бреме от германския тим бяха неуловими. Волейболистите на селекционера Андреа Джани бързо трупаха преднина, докато в нашето поле „лъвовете“ се бореха с редица проблеми в посрещане, което не им позволяваше нищо друго, освен да не изостават катастрофално. В крайна сметка Бундестимът поведе след 25:14.

В началото на втората част капитанът на България Цветан Соколов се отличи с неспасяем сервис, а Скримов, Грозданов и Чавдаров също бяха стабилни в атака. „Лъвовете“ бързо натрупаха преднина от 4 точки. Сервисът на германците не вървеше и това оставяше много възможности за българския разпределител Георги Сеганов, който разчиташе, както на звездите Соколов и Скримов, така и на Стефан Чавдаров. Изравняването дойде след 25:18 в полза на България.

Снимка: CEV

В третия гейм двата тима действаха внимателно до 9-та точка. След това опитният Гьорг Гроцер застана на сервис и донесе преднина от 6 точки за германците. Разликата се оказа непреодолима за българските волейболисти. Селекционерът Силвано Пранди опита да внесе свежест, вкарвайки в игра Аспарух Аспарухов. Германците обаче действаха спокойно и без напрежение отново излязоха напред в резултата след 25:19.

Снимка: CEV

Българските национали обаче не се предадоха и започнаха ударно следващата част. Те успяха да поведат с 4:1 и съхраниха предимството си до 13-та точка. Тогава германците напипаха скрит импулс в играта си. Гроцер и Калиберда действаха като добре смазана машина и успяха да обърнат резултата в своя полза. Окрилени от обрата те не допуснаха изненада и за пети пореден шампионат ще бъдат в топ 8 на Европа.

На четвъртфинал Германия ще се изправи срещу Италия. "Скуадрата" по-рано днес победи Латвия с 3:0 гейма.