на живо

Инфантино е новият президент на ФИФА

Той ще ръководи централата до 2019 година

Джани Инфантино е новият президент на Световната футболна централа (ФИФА). Досегашният главен секретар на европейския футбол бе избран на втори тур със 115 гласа.

На второ място остана Шейх Салман, който получи 88 гласа. За принц Али са гласували 4 федерации. Французинът Жером Шампан не получи подкрепа във втория тур от гласуването. Преди първия тур петият кандидат - южноафриканецът Токио Сексвале се отказа.

Швейцарецът Инфантино ще ръководи централата в периода 2016-2019 година.

"Скъпи приятели. Казах ви, че преминах през пътешествие, изключително пътешествие. Срещнах се с много хора, които обичат футбола. Трябва да се гордеете. Всеки трябва да се гордее. Искам да благодаря на всички кандидати за спортната надпревара. Тази надпревара беше символ на демокрацията във ФИФА. Аз ще бъда президент на всички 209 национални федерации", бяха първите му думи като шеф на ФИФА.

Инфантино бе избран с гласовете на Европа, включително и България, и Южна Америка. Едно от предизборните му обещания бе финансово подпомагане на всяка федерация с по 5 милиона долара на всеки 4 години.