на живо

Испания се развихри, но остана на две минути от върха в групата

Тимът на Луис Енрике разби Словакия с 5:0 на Евро 2020

Getty Images

Испания разгроми Словакия с 5:0 в мач от последния кръг на група 5 от Евро 2020. Изразителният успех обаче се оказа недостатъчен за първата позиция, на която завърши Швеция след драматична победа с 3:2 над Полша в другия двубой. Скандинавците окупираха върха благодарение на гол в третата от петте добавени минути.

Така в осминафиналите "Ла Фурия Роха" ще се изправи срещу Хърватия, докато шведите очакват някой от най-добрите трети.

На "Ла Картуха", в Севиля, испанците получиха дузпа още в 11', изпълнението на Алваро Мората от бялата точка обаче беше слабо и Мартин Дубравка спаси. Половин час след началото на двубоя словашкият вратар се превърна от герой в грешник, отбелязвайки си нелеп автогол.

Снимка: Getty Images

Нова грешка на стража на английския "Нюкасъл" позволи на Аймерик Лапорт да отбележи с глава за 2:0 в полза на Испания в добавеното време.

През втората част Пабло Сарабия покачи на 3:0 в 56', 11 минути по-късно влезлият като резерва Феран Торес също се разписа, а в 71' Юрай Куцка си вкара автогол за крайното 5:0 за Испания.

Разгромът е петият с такава разлика на европейско първенство и първият от 2004 г. насам, когато Швеция победи България с 5:0. Испания вкарва 5 гола в един мач от шампионат на Стария континент за първи път в историята, при 43-ия си опит.

Снимка: Getty Images