на живо

Исра – сирийката, която спаси 20 живота преди да отлети за Олимпийските игри

Плувкинята ще бъде част от първия олимпийски отбор на бежанците

Getty Images

Усложнената политическа обстановка в света се отрази и на Олимпийските игри, които ще започнат на 5 август в Рио де Жанейро. За първи път организаторите предлагат възможности на бежанци, преборили се за живота си и успели да намерят нов дом извън родината си, да се състезават в няколко дисциплини.

Освен обичта към спорта, всеки от тях носи в сърцето си и спомена за кошмарното бягство от бомбардировки и смърт. Сред тях е и Исра Мардини. 18-годишната сирийска плувкиня, която ще бъде част от отбора на бежанците и за първи път ще изпита емоциите от участие в Олимпийски игри.

Снимка: Getty Images

Исра не само успява да сбъдне мечтата си да плува в Рио. Спортът ѝ помага тя да се превърне в ангел-хранител на 20 човека, чиито живота спасява след като моторът на лодката им спира в Средиземно море. Това е нейната история.

Войната в Сирия заварва Исра като част от националния отбор на страната си по плуване. През 2012 г. тя дори представя своята родина на световното първенство. Само че битката за живот оставя спорта на заден план.

През 2014 г. Исра и по-голямата ѝ сестра Сара избират да избягат от ужасяващата действителност и да търсят убежище и закрила в Европа. Двете изоставят родния Дамаск и тръгват на опасно пътешествие. Първата им спирка е Бейрут, следват Истанбул и Измир, от където двете се насочват към гръцкия остров Лесбос. Заедно с други 18 бежанци. В лодка. За шестима.

Не е изненада, че моторът на лодката не издържа и просто спира. По средата на опасното пътуване.

В безизходицата най-смели се оказват Исра и Сара. Двете скачат във водата и с помощта на още една жена успяват да избутат превозното средство до най-близкия бряг.

Снимка: Getty Images

„Всички в лодката редяха молитви. Малко е трудно да мислиш като плувец, при положение, че има реална опасност да се удавиш”, разказва след предотвратената трагедия Исра.

„Само четирима от 20-те човека в лодката знаехме да плуваме. Щеше да бъде истински срам, ако бяхме оставили тези хора да се удавят. Просто не можах да стоя безучастна”, обяснява тя.

Сестра ѝ Сара, която в Сирия работи като спасител на басейн, си спомня, че не се е поддала на страха в нито един момент от невероятното им приключение.

След Гърция двете момичета се озовават в Германия, където получават убежище. Не след дълго и талантът на Исра е забелязан от местен клуб. Тя е толкова старателна в тренировките, че получава шанса да изпълни съкровената мечта на всеки спортист – участие на Олимпийски игри.

Снимка: Getty Images

След като успя да се събере със семейството си в Германия, сега плувкинята се разделя с най-близките, но този път очакванията са съвсем други.

„Мисля, че ще бъде страхотно. Цялото ми семейство е тук. Баща ми, който е и първият ми треньор по плуване, никога не пропуска важните за мен неща. Естествено, надявам се войната в родината ми да приключи скоро и отново да се върна вкъщи”, каза Исра на летището във Франкфурт.

Мечтата на плувкинята е простичка. Тя иска да вдъхнови сънародниците си. „Да им покажа, че след дъжда винаги изгрява слънце”, заяви 18-годишната олимпийка.