на живо

Историческо трето място за Испания в Златната лига

Гледайте финала на турнира между България и Хърватия пряко по RING, VOYO.BG и btvnovinite.bg от 20:00 ч.

Женският национален отбор по волейбол на Испания завърши на трето място в турнира Златна лига. "Ла Роха" успя да победи с 3:2 (28:26, 10:25, 23:25, 25:16, 15:10) сочения за един от фаворитите - Чехия, в малкия финал, игран в Русе.

Двата отбора, които загубиха полуфиналните си срещи вчера (19 юни), предложиха волейбол на много високо ниво и оспорвани 5 гейма. Публиката в залата, която очаква с нетърпение финала между България и Хърватия, остана очарована и награди с аплодисменти всички волейболистки на полето.

Решителната среща между България и Хърватия може да гледате пряко по RING, VOYO.BG и btvnovinite.bg от 20:00 ч.

Снимка: CEV

Почти до края на първата част двата тима играха точка за точка, като лидерът в резултата се сменяше постоянно. В крайна сметка испанките измъкнаха гейма след 28:26. Основен принос за това имаше Ракел Монторо, която реализира 10 точки за частта.

Изоставането в резултата очевидно амбицира чехкините, които още в началото на втория гейм натрупаха солидна преднина от 4 точки, а до средата дори я увеличиха. В крайна сметка те диктуваха изцяло нещата на терена, като дадоха на испанките възможност да реализират само 9 точки и изравниха резултата.

Снимка: CEV

Третият гейм също започна оспорвано. Испанките се отърсиха от шока и не позволиха на устремените чехкини отново да поведат чувствително. Последните победителки в турнира обаче все пак съумяха да излязат напред след 16-та точка. Въпреки силната игра на противничките им, те не изпуснаха инициативата и резултатът стана 2:1.

Снимка: CEV

В четвъртата част испанките опитаха последен спасителен щурм и успяха. Със стабилна игра, безупречна защита и благодарение на грешките на чехкините, те натрупаха преднина в началото и не дадоха никаква възможност на съперничките си да се върнат в гейма. След 25:15 мачът влезе в тайбрек.

Испанките поведоха с 3:0 и запазиха това свое предимство до края. 

Снимка: CEV

Така за първи път в историята си те ще се качат на почетната стълбичка в Златната лига. До момента най-голямото им постижение беше четвъртото място от 2019 г. 

В 20:00 ч. започва финалът между България и Хърватия. Може да го гледате пряко по RING, VOYO.BG и btvnovinite.bg!