на живо

Златни "лъвици"! България спечели Златната лига по волейбол

Националките се справиха с Хърватия на финала в Русе

Женският национален отбор по волейбол на България спечели турнира Златна лига!

На финала на надпреварата, който се игра в Русе, "лъвиците" победиха тима на Хърватия с 3:1 гейма (22:25, 25:22, 25:17, 25:20). Стимул на момичетата да триумфират за втори път в историята на турнира (след 2018 г.), даваше и публиката, която беше заела 50% от капацитета на залата. 

Снимка: cev.eu

Българките завършиха сезона в Златната лига без поражение в 6 мача и загубиха само 1 гейм и то във финала. 

Селекционерът Иван Петков заложи на познат стартов състав. В него попаднаха Гергана Димитрова, Нася Димитрова, Лора Китипова, Христина Вучкова, Емилия Димитрова, капитанът Елица Василева и либерото Жана Тодорова.

Снимка: cev.eu

Публиката в залата предразположи волейболистките за вихрено начало на мача. Хърватките успяха да поведат с 3:0, но българките показаха характер и бързо-бързо обърнаха развоя на срещата в своя полза. До средата на гейма те водеха с 13:8, благодарение на атаките на Гергана Димитрова, Нася Димитрова и Елица Василева. Последваха минути на спокойствие в българските редици, което беше и причината хърватките да стопят изоставането си и дори да поведат с 23:22, а след това и да вземат първи гейм на „лъвиците“ в целия турнир!

Снимка: cev.eu

И вторият гейм започна отлично за българките. Те бързо трупаха точки на своята сметка, докато съперничките им изпитваха трудности. Стигна се до разлика 11:5. В средата на гейма обаче Божана Бутиган от Хърватия застана на сервис, който максимално затрудни посрещането на българките и доведе до обрат за 15:14, а и до разлика от 3 точки в полза на нейния тим. „Лъвиците“ се мобилизираха и стигнаха до изравняване 18:18. След това с разумна игра те поведоха и успяха да изравнят резултата в геймовете.

Снимка: cev.eu

В третата част българките показаха класата си, като поведоха лесно в началото. Играта в нашето поле се стабилизира и настроението отново се върна. С отлични атаки се отличиха опитните Елица Василева и Емилия Димитрова. Петя Баракова, която влезе още от началото на гейма на мястото на разпределителката Лора Китипова, застана на сервис в края и допълнително утежни положението на хърватките, които в края на частта изоставаха с 8 точки – 21:13. В крайна сметка обратът в геймовете дойде при 25:17.

Снимка: cev.eu

Хърватките показаха, че не са се предали и направиха много трудно началото на четвъртия гейм за българките. „Лъвиците“ обаче, насърчавани от шумната публика, в която бяха Националният волейболен фенклуб и привърженици на футболния „Дунав“ Русе, взеха инициативата след деветата точка. Хърватският тим направи всичко възможно да затрудни българките, но силите на момичетата на италианския треньор Даниеле Сантарели не стигнаха.

Със стабилна игра, класа и опит България спечели турнира за втори път!