на живо

Италия на осминафинал след класика и срещу Швейцария

Неочакван герой за "адзурите"

Getty Images

Италия даде заявка за европейската титла след нов класически успех! "Адзурите" спечелиха с 3:0 срещу Швейцария в мач от първа група на Евро 2020 и си осигуриха място на осминафинал. За тима на Роберто Манчини това е втора победа в турнира с този резултат и десета поредна, като всички те са постигнати с "чиста мрежа".

Италия се намира в страховита серия от 29 мача без поражение - 24 победи и 5 равенства. Последната загуба на четирикратните световни шампиони е на 10 септември 2018 г. - с 0:1 от Португалия в Лигата на нациите.

Тази вечер, на "Стадио Олимпико" в Рим, героят бе неочакван. Полузащитникът Мануел Локатели вкара в 26', а после и в 52'. Със своите 23 години и 159 дни, той се превърна в третия най-млад отбелязал две попадения за Италия на голям форум. Преди него са Джакомо Булгарели (срещу Швейцария през 1962 г.) и Марио Балотели (срещу Германия през 2012 г.).

Крайното 3:0 оформи Чиро Имобиле в 89' с удар извън наказателното поле, разписвайки се във втори пореден мач на Евро 2020.

Снимка: Getty Images

Италия оглавява първа група с пълен актив от 6 точки, пред Уелс с 4, Швейцария с 1 и Турция на дъното с 0. По-рано днес Уелс записа важен успех с 2:0 срещу Турция.

В следващия кръг "адзурите", които вече си осигуриха място в осминафиналите, се изправят срещу "драконите" на Робърт Пейдж, докато Швейцария и Турция се сблъскват в дуел за третата позиция. Швейцарците запазват шансове за продължаване към елиминациите като втори в групата, но те минават през убедителна победа в последния кръг и тежко поражение за Уелс от Италия.