на живо

Казанова и Владинова: Възхищаваме се на гимнастичките. Те са професионалистки

"Живее ни се в по-обединена България, в която младите не мрънкат", заявиха двете бивши гимнастички

Казанова и Владинова: Възхищаваме се на гимнастичките. Те са професионалистки

Художествената гимнастика в момента и преди 5 години е доста различна, а сегашният ансамбъл и индивидуални представителки полагат много труд, за да бъдат сред най-добрите в света! Така мислят бронзовата медалистка с ансамбъла от олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. Любомира Казанова и третата на топка от световното първенство в Пезаро през 2017 г. Невяна Владинова. 

Българските гимнастички доказаха това на Световната купа в София - първото състезание у нас след принудителната пауза за пандемията от коронавирус. Те спечелиха 9 медала, от които 6 златни.

"Със сигурност им беше трудно на момичетата. От 2 години не са се явявали на такова състезание. Много отговорно, много вълнуващо е било за тях със сигурност. Много отговорно подходиха. Те са професионалистки. Наистина им беше трудно цяла година само да тренират, но те наистина се представиха добре и си заслужиха медалите. Наистина са много контузиите. Много сложна гимнастика се играе в момента, много динамична. Постоянно се усложняват съчетанията. Много контузии носят. Освен ансамбъла, и Боряна Кален, и Катрин Тасева имат оплаквания. Сега ще се възстановят. Най-важното е да бъдат здрави, защото показа, че когато играят, взимат медали", каза Владинова, която в момента е втори вицепрезидент на Българската федерация по художествена гимнастика.

Снимка: bTV

Казанова сложи края на състезателната си кариера след олимпийските игри. В момента тя е треньор и е щастлива, че не трябва да представя съчетания при настоящия правилник.

"Виждам колко усилия полагат момичетата. Единствено им пожелавам да бъдат здрави и да успеят да стигнат до мечтания връх. На мен ми липсва килимът в някакви моменти, но в тази гимнастика не бих се върнала. Изключително сложна, динамична, тежка е. Много е трудно да се опази една гимнастичка здрава в дълъг период от време. Не бих си го причинила. Възхищавам се на момичетата, които в момента се борят, състезават се и показват такава класа на килима. Сега съм на мястото на треньорите. Разбирам ги добре и виждам колко безгрижно е да си гимнастичка", шегува се Казанова.

Снимка: bTV

Двете навлизат бързо в новите си роли, а Владинова получава съвети и подкрепа от президента на федерацията Илиана Раева.

Старая се да вляза възможно най-бързо в новата роля. Госпожа Раева изключително много ми помага, много ми се доверява. Влязох директно с двата крака в организирането на толкова много състезания. Трудно е, особено в тези условия. Всичко се случва в последния момент, отборите в последния момент се отказват. Спонсори по-трудно се намират, но все пак успяваме. Много интересно и динамично е. Много е различно", заяви тя.

Снимка: Lap.bg

След Световната купа от федерацията организират и турнир за Купа "София". Надпреварата започна днес (4 април), а финалите на отделните уреди може да гледате пряко по RING, на сайта btvnovinite.bg и на платформата VOYO.BG на 6 април.

В деня на изборите за 45-ия парламент, двете бивши гиманастички споделиха в каква България искат да живеят:

"По-обединена. И по-малко мрънкащи млади хора. Искам младите хора не само да седят и да мрънкат, а да се опитат да направят нещо за България", категорични са те.