на живо

Кой е виновникът за кризата в Реал Мадрид? (ВИДЕО И СНИМКИ)

Един президент, смятащ се за по-голям от клуба, който управлява

Getty Images

Нова година и нов треньор за Реал Мадрид. Познат сценарии...

Мадридчани са на 3-то място в испанската Примера дивисион, на 4 точки от лидера - местния враг Атлетико. Барселона обаче е втори на две точки от “дюшекчиите” и с мач по-малко, което означава, че Реал скоро може да изостава на 5 от водача. “Белите” отпаднаха служебно от Купата на Краля, а единствената им утеха е класирането за фазата на директните елиминации в Шампионска лига. Реал преживя една слаба 2015 година..

Кой е виновен за незадоволителните резултати на тима?

Медиите в Испания насочват вниманието основно към уволнения в началото на седмицата Рафаел Бенитес.

Истината е, че той бе обречен още от самото начало и определено ще иска да забрави престоя си на “Бернабеу”. За тези седем месеца като наставник на Реал Бенитес се сблъска с неподчинението на част от играчите, както и с липсата на късмет. В най-важните моменти Карим Бензема и Гарет Бейл страдаха от контузии, а суперзвездата Кристиано Роналдо не бе във форма.

Все пак Бенитес допусна две сериозни грешки, които го засилиха към изхода на “Бернабеу”. Специалистът е столичанин, работил бе в Реал Мадрид и преди. На официалното си представяне като старши треньор на “белите” Рафа каза през сълзи: “За мен това е сбъдната мечта”.

Той трябваше да използва ситуацията, за да се сближи с феновете. Вместо това за малко над половин година в Реал Бенитес изгради стена между себе си и привържениците на испанския гранд.

Пресконференциите му бяха смесица от цитиране на суха статистика и нежелание за поемане на отговорност. Бившият наставник на Валенсия, Ливърпул, Интер и Наполи така и не каза нищо хубаво нито за играчите, нито за публиката, с което си навлече гнева и на двата лагера.

Това бе първата му издънка. Втората бе неговият опит да наложи стил на игра, несъвместим с настоящия състав на Реал.

В крайна сметка Бенитес остана без работа. Нещо, което специалистите предвиждаха още при назначаването му през месец юни миналата година.

Истинският виновник за кризата, в която се намират столичани обаче, е човекът, довел Рафа на “Бернабеу” - Флорентино Перес. Последният взема всички важни решения в клуба, подрежда стартовия състав на Реал и си позволява да шамаросва звездата на “белите” - Кристиано Роналдо.

Грешките на Флорентино са много...

ЖАЖДАТА НА ПЕРЕС ЗА ВЛАСТ

За него това е втори период начело на клуба (2000-2006; 2009-). Преди 7 години Флорентино се завърна на “Бернабеу” с големи обещания и купища пари за трансфери. Тогава Реал привлече Шаби Алонсо, Карим Бензема, Кака и накрая, но не на последно място - Кристиано Роналдо. От тогава до сега кралският клуб има едва една титла в Примера дивисион, една Шампионска лига и две Купи на страната. Въпреки че мадридчани са похарчили близо половин милиард евро за нови попълнения, в Испания продължава да доминира Барселона.

Много от привържениците на Реал не вярват в Перес, но той отказва да се оттегли.

През 2013 Флорентино дори промени правилата за участие в изборите за президент на Реал Мадрид. Според новите изисквания кандидатите трябва да са били членове на клубния Управителен Съвет не по-малко от 20 години. Период, които преди това бе 10 години.

Също така всеки претендиращ за президентския пост трябва да гарантира, че може да покрие с лични средства поне 15% от бъдещите годишни разходи на Реал Мадрид - около 60 милиона евро... при това без финансиране от трета страна. Това на практика елиминира основните конкуренти на Перес. Един от тях - Висенте Болуда, които е бивш президент на Реал, се опитва по съдебен път да издейства провеждането на нови избори по старите правила.

Какво ли не прави Перес, за да продължи да управлява гранда от Мадрид..

ЧЕСТИТЕ ТРЕНЬОРСКИ СМЕНИ

Флорентино не спира да уволнява и назначава специалисти, а подобна политика няма как да донесе успех. Отборът трябва да свикне с определен стил на игра, който да не се променя.

За 6 години Реал Мадрид премина от внимателния контраатакуващ футбол на Жозе Моуриньо, към атрактивния офанзивен стил на игра, налаган от Карло Анчелоти, и стигна до периода на Рафаел Бенитес, по време на които се играеше някаква странна комбинация от предишните два.

Снимка: bTV

ТРАНСФЕРНАТА ПОЛИТИКА

Да, Перес отпуска огромни суми за трансфери. От 2009 година досега Реал привлече качествени футболисти като Гарет Бейл, Тони Кроос, Хамес Родригес и Данило, но те като че ли развалиха баланса в тима. Най-новата перла в короната на кралския клуб - Данило, например, измести от стартовия състав незаслужилия тази участ Дани Карвахал. Испанският национал все по-често остава на пейката, за сметка на бившия играч на Порто, за когото през лятото бяха платени над 32 милиона евро.

Основният проблем за “белия балет” обаче остава фактът, че мадридчани се разделят със страхотни футболисти, които впоследствие жънат успехи, или просто помагат на новите си отбори да се представят по-добре от Реал.

Не става въпрос за единични случаи. Месут Йозил е ключова фигура в английския Арсенал и е лидер по асистенции във Висшата лига през настоящата кампания. Шаби Алонсо подобри няколко рекорда в Байерн, а Алваро Мората блести за италианския шампион Ювентус. Последният дори вкара два гола във вратата на Реал в Шампионска лига, с което изхвърли мадридчани от турнира.

Снимка: bTV

Може би е време Флорентино да забрави за отбор “Галактико” и да инвестира по-разумно.

И да избягва “трансфери” като този на Давид Де Хеа.

ИЗБИРАНЕТО НА СТАРТОВ СЪСТАВ

Повечето отбори оставят на старши треньора да определя стартовата единайсеторка. Реал обаче е изключение...

По времето, в което Анчелоти водеше мадридчани, уелската звезда на “белите” Гарет Бейл се контузи и Иско зае мястото му. Испанецът се представи отлично, като в един момент даже бе най-добрият футболист на Реал. Бейл обаче се възстанови и веднага си “извоюва” мястото обратно. След това наставникът Анчелоти каза, че имал желание Бейл да остане на пейката, а Иско да играе, но не поясни защо това не се е случило.

Не че на всички не стана ясно каква всъщност е причината...

Същото нещо се случи и през този сезон. Реал се нуждаеше от победа срещу Барса в Ел Класико, но го загуби катастрофално - с 0:4.

Титуляри за кралския клуб бяха Хамес Родригес, Карим Бензема и Гарет Бейл, които до този мач лекуваха контузии и не бяха на 100%. Флорентино решил те да започнат от първата минута... Поредното доказателство, че вече бившият наставник на Реал Мадрид Рафаел Бенитес е бил обречен..

Като говорим за избиране на стартов състав няма как да не споменем 1/16 финала от турнира за Купата на Краля (2015/16) между Реал и Кадис (3:1), в който участие за мадридския тим взе наказаният да пропусне двубоя Денис Черишев.

Нападателят откри резултата на “Бернабеу”, после “белите” разбраха какво са направили и младокът бе заменен малко преди края на първото полувреме. Интересен опит на Реал да скрие гафа..

Впоследствие Дисциплинарният комитет към футболната федерация на Испания изхвърли мадридчани от надпреварата.

„Наказанието не е ефективно, защото никой не е информирал нито играча, нито нас, че е наказан. От Федерацията казват, че са ни съобщили по-рано тази година, но ние не сме получавали нищо от тях и те го знаят. Ако клубът и футболистът не знаят, че има наказание, тогава то не влиза в сила.”, коментира президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес.

След това изтече документ, който доказа, че той лъже:

НЕУВАЖЕНИЕТО КЪМ ЛЕГЕНДИТЕ

Отношението на президента Флорентино Перес към икони на Реал като най-успешния испански треньор за последните 20 години - Висенте Дел Боске, Фернандо Йеро, Фернандо Мориентес, Гути, Раул и Икер Касияс е срамно.

Никой от тях не се раздели подобаващо с “лос меренгес”. 

Всички те дълги години носеха екипа на столичани и обичаха Реал, а Дон Тино не им отдаде нужното уважение, защото вярва, че е по-голям от клуба.

Днес грешникът е Бенитес, утре ще е Зидан. Истинският виновник за неуспехите на Реал Мадрид е само един - Флорентино Перес.